V Plzni v lokalitě Zátiší vznikne téměř 200 nových bytů

11. leden 2019 10:15

Původní nevyhovující domy v Zátiší město zbourá a namísto nich postaví 18 nových. Určené budou pro seniory, mladé rodiny nebo zdravotně postižené.

Výstavba nových 195 bytů v lokalitě Zátiší bude rozdělena do tří etap. První začne v polovině letošního roku a město na ni letos vydá 30 milionů korun. Celkově si pak revitalizace lokality mezi ulicemi Línská a Kreuzmannova, vyžádá 310 milionů korun.

23 původních domů, které v Zátiší v současnosti stojí, vznikly jako provizorium v rámci poválečných reparací, většinou jsou v dost žalostném stavu a žije v nich velké množství lidí ohrožených sociálním vyloučením. Všem, kteří řádně platí nájem, město nabídlo náhradní byt a taky možnost se do Zátiší vrátit. „Poptávku na navrácení do tohoto území máme zhruba od několika jednotek z nich. Takže to není tak dramatické,“ řekl radní pro bytovou, ekonomickou a majetkovou oblast David Šlouf s tím, že kvůli první etapě výstavby, během které vznikne 82 bytů, muselo Zátiší opustit zhruba sto nájemníků z 33 bytů.

Sociální i dostupné bydlení

„Nové byty jsou určeny zejména pro lidi, kteří jsou v cílových skupinách naší koncepce pro sociálně dostupné bydlení. Jedná se zejména o seniory, mladé rodiny, zdravotně postižené nebo osoby starající se o zdravotně postižené dítě,“ doplnil David Šlouf.

Ohledně složení nových obyvatel Zátiší se město radí se světově uznávaným odborníkem sociálním geografem Luďkem Sýkorou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Cílem je, aby nedocházelo k segregaci obyvatel a aby se předešlo vzniku vyloučené lokality. „V celé lokalitě bude bydlet kolem 450 až 500 lidí včetně soukromé bytové výstavby, která tam v současné době probíhá. Myslím si, že to je takový rozsah lokality, která umožní, aby lidé, kteří pobírají sociální dávky, se tam necítili osamoceni,“ uvedl Luděk Sýkora.

Město už má vyhrazené přesné počty bytů, které připadnou konkrétním cílovým skupinám. „Zhruba 50 bytů připadne seniorům, 50 pro nové rodiny, 30 bytů bude bezbariérových pro osoby zdravotně postižené a další byty jsou tam alokovány pro starousedlíky. Dohromady dáme tedy těch 195 bytů,“ dodal David Šlouf.

Realitní portál bude zájemce informovat

Vždy po dokončení každé etapy pak začne bytový odbor byty nabízet. „Bude to tak, že když se budeme s nějakou etapou blížit k cíli, to znamená ke kolaudaci, tak zhruba s tříměsíčním předstihem, vyvěsíme na realitní portál, o jaké se jedná byty, v jaké lokalitě a pro jakou cílovou skupinu lidí. Zájemci si potom mohou podat přihlášky. Budou jasně daná kritéria, kdo patří do jaké cílové skupiny a kdo může podat přihlášku. Na základě toho kolegové z bytového odboru budou vyhodnocovat a podepisovat nájemní smlouvy k jednotlivým bytům,“ upřesnil David Šlouf.

V současnosti město pracuje na dokončení projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení. Následně jí převezme odbor investic a ten pak vypíše soutěž na dodavatele. V polovině roku by se měla první etapa rozjet a první nájemníci se začnou do nových domů stěhovat pravděpodobně na přelomu roku 2020/2021.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio

Související