V Plzni v lokalitě Zátiší vznikne téměř 200 nových městských bytů

16. srpen 2018 12:15

Obří projekt, který Plzeň plánuje, je zaměřený na sociálně dostupné bydlení. V lokalitě Zátiší vzniknou byty pro seniory, handicapované, matky samoživitelky i mladé začínající rodiny.

Nových 18 domů bude stát v ulicích Línská a Kreuzmannova. Ovšem až poté co se zbourají stávající jednopatrové chátrající bytovky. Ve 23 domech, které vznikly jako provizorium v rámci poválečných reparací, v současnosti žije velké množství lidí ohrožených sociálním vyloučením. Všem, kteří řádně platí nájem, město nabídne náhradní byt a taky možnost se do Zátiší vrátit.

„Všem řádným nájemníkům bude zajištěno náhradní bydlení v bytech města Plzně. Samozřejmě osobám, které tam žijí delší dobu, bude dána možnost, se do Zátiší následně vrátit. Byty, které tam budou vystavěny, mají velikost 1+kk a 2+kk,“ vysvětlil Zdeněk Švarc z bytového odboru magistrátu a vypočítal, kdo se v nových domech zabydlí.

„V této lokalitě budou byty pro mladé začínající rodiny, pro současné nájemníky- starousedlíky, pro seniory či handicapované lidi. Bylo to připravované tak, aby lokalita byla řádně obsazena, nevznikalo tam žádné ghetto a počty odpovídaly standardům,“ uvedl Švarc.

Zbourat staré a postavit nové

Příští rok v první etapě projektu město zbourá devět domů a postaví osm nových s 82 byty. „Následně plánujeme, že zde bude až 32 bytů pro původní nájemníky s tím, že v jednom z parterů dole v přízemí by byl i obchod, aby byla zajištěna obslužnost lokality. V dalším domě by byly partery využity pro sociální služby a pomoc občanům,“ doplnil Zdeněk Švarc.

Jak podotkla Karolína Vodičková z odboru sociálních služeb, časem by měl v lokalitě působit i komunitní pracovník: „Jeho úkolem bude starat se o tu lokalitu, komunikovat s lidmi a podporovat interakci v místě, jak seniorů, tak i mladých lidí.“

V Zátiší vzniknou i byty pro rodiny, které pobírají dávky v hmotné nouzi, bude jich maximálně třicet a podle sociálního geografa Luďka Sýkory z Univerzity Karlovy právě skladba budoucích obyvatel pomůže jejich začleňování do společnosti.

„V celé té lokalitě bude bydlet kolem 450 až 500 lidí včetně soukromé bytové výstavby, která tam v současnosti probíhá. To si myslím, že je takový rozsah lokality, která umožní, aby se tam lidé, kteří pobírají sociální dávky, necítili osamoceni,“ popsal Luděk Sýkora.

Letos chce město získat stavební povolení a vyhlásí soutěž na dodavatele. Celkové náklady na projekt se vyšplhají na 310 milionů korun a město je uhradí z vlastní kasy.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio