V Plzni vypukly adventní trhy. Otevřeny budou do 23. prosince

24. listopad 2022 10:30, aktualizováno

Na náměstí Republiky v Plzni začaly tradiční adventní trhy. Po dvou předešlých covidových letech se letos konají bez omezení.

Trhy byly ve středu v 18 hodin zahájeny slavnostním ohňostrojem. Jejich součástí je každý den kulturní program a samozřejmě nechybí atrakce jako dětský kolotoč, dřevěná zvonice nebo oblíbené vyhlídkové kolo. „Kolo mělo v minulosti u návštěvníků velký úspěch, rozhodli jsme se tedy, že ho postavíme i letos,“ říká za organizátory trhů Emil Procházka. „Lidé si mohou prohlédnout celé náměstí z výšky až 28 metrů.“

Součástí trhů je také tradiční betlém, který se tento rok skládá už z 92 soch. Jedná se o světový unikát, všechny sochy jsou vyřezávané z jednoho kusu dřeva a cena jedné z nich se pohybuje od 30 do 80 tisíc korun. Letos přibylo pět nových kousků – velbloud, dva pocestní a dva velcí koně.

Na trzích najdeme celkem 130 stánků s bohatým sortimentem zboží – nakoupíme zde různé dobroty, adventní věnce, svíčky, vánoční ozdoby, oblečení a mnoho dalšího. Stánkaři mají radost z absence jakýchkoliv covidových omezení a na všechny návštěvníky se velmi těší. V „plné polní“ adventní trhy potrvají do 23. prosince. Organizátoři nicméně slibují, že stánky s občerstvením na náměstí zůstanou až do Nového roku.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio