V Plzni vyvíjejí aplikaci na rozpoznávání jedovatých hadů. Lékařům bez hranic pomůže zachraňovat životy

10. červen 2020

Schopnost včas spolehlivě rozeznat jedovatého hada od neškodného může v odlehlých oblastech světa zachránit mnoho životů. Lékaři bez hranic by zřejmě už tento měsíc mohli začít využívat speciální mobilní aplikaci, na jejímž vývoji pracují experti ženevské univerzity  ve Švýcarsku a Západočeské univerzity v Plzni. Aplikace má pomáhat lékařům v Africe nebo Asii rychle najít účinný protijed proti hadímu uštknutí.

Čtěte také

„Aplikaci si můžete stáhnout, potom jednoduše hada vyfotit a následně zjistit, o jaký druh se jedná. Dozví se, jestli had je či není jedovatý. Souběžně s tím vidí i nejpodobnější druhy a ty, u kterých může dojít k záměně,“ popisuje doktorand Fakulty aplikovaných věd na Západočeské univerzitě v Plzni Lukáš Picek.

Podle vědců dokáže aplikace správně odhadnout devět z deseti hadů. Navíc každý výsledek kontroluje odborník.

Hada pozná během vteřiny

„Uživatel obdrží během zlomků vteřiny informaci o tom, o jakého hada se jedná, a následně v nějakém delším horizontu obdrží potvrzení od lidského experta, jestli je to skutečně ten správný had, nebo případně o jaký jiný druh se jedná,“ vysvětluje vědec.

Hadí uštknutí: zdravotník v jihosúdánském Leeru ošetřuje dívku, kterou uštknul had.

Software v současnosti dokáže rozeznat 800 druhů hadů a jejich počet by se měl časem ještě zvýšit. „Bude to skutečně jedna aplikace pro celý svět, to znamená, že by měla fungovat ve všech prostředích stejně,“ potvrzuje Picek.

V tuto chvíli využíváme GPS lokace zařízení – díky tomu můžeme zpřesňovat odhady dle konkrétních zemí a upravit správný druh hada.“

Kdo zná jed, najde snáz i protijed

Jako první by měli aplikaci na začátku června začít používat Lékaři bez hranic. Za pomoci záchranných složek a lékařů jim může pomoci určit správný protijed, a tím zachránit životy.

Čtěte také

Vývojáři slibují, že aplikace bude v blízké době dostupná zdarma také pro veřejnost. Vědci si od toho slibují přístup k velkému množství fotografií, díky kterým budou moci celý systém ještě více zpřesnit.

„V Indii existují čtyři druhy hadů, kteří jsou nejvíce zaměňováni, popřípadě způsobí nejvíce úrazů uštknutím. Druhá fáze spočívá v upřesňování systému pro tento region a řešení konkrétních záměn, ke kterým dochází,“ vysvětluje Lukáš Picek.

autoři: Martina Klímová , and | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související