V Plzni začala fungovat linka pomoci s registrací na očkování

20. leden 2021 06:45, aktualizováno

Speciální telefonní linka v Plzni pomáhá seniorům s registrací na očkování proti koronaviru . Za první den ji využily desítky zájemců.

Lidé starší 80 let se můžou registrovat na očkování proti koronaviru. Ne každý v tomto věku je ale takzvaně kamarád s počítačem nebo s mobilním telefonem. Senioři v Plzeňském kraji proto nově můžou zavolat na speciální telefonní linky, o kterých město i kraj informují na svých webových stránkách.

Na druhé straně aparátu zájemcům s registrací pomůžou vyškolení zaměstnanci a dobrovolníci z plzeňského Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM. Za první den fungování odbavili desítky telefonátů. Lidem v Plzeňském kraji je k dispozici deset telefonních linek, z toho pět pro obyvatele Plzně a dalších pět pro lidi z okolních měst a obcí.

Linka pomoci s registrací na očkování v plzeňském Totemu

Prozatím lidé chtěli prvotní informace

Telefony berou vyškolení zaměstnanci nebo dobrovolníci z plzeňského Totemu jako například Helena Vernerová. „Prozatím v telefonátech, které jsem vyřizovala, šlo především o informace, například jestli je opravdu hranice 80 let, jaká jsou očkovací místa v Plzni nebo jestli stačí jeden telefon pro zaslání PINu pro dva lidi. Tady máme informaci, že ano, protože druhý PIN potom přijde s rodným číslem, takže se to odliší,“ vysvětlila.

My chceme pomoci každému, kdo tu pomoc potřebuje, pokud je někdo osamělý a nemá nikoho ve svém okolí, kdo by mu pomohl, tak je tato služba právě pro něj,“ uvedla Vlasta Faiferlíková, ředitelka Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM.

Senioři si mohou vybrat pomoc po telefonu nebo osobní schůzku

Senior, který na linku zavolá, má tři možnosti, jak se registrovat. Jedna z nich je přímo po telefonu. Případně se může dotyčný dostavit po předchozí telefonické domluvě k nám, nebo pokud se bojí vycházet, může dorazit dobrovolník k němu domů,“ vyjmenovala koordinátorka callcentra Petra Bláhová.

Podobný systém jako pro krajské město bude fungovat s dalším telefonním číslem i pro celý Plzeňský kraj. „My jsme ve spojení se starosty obcí, pokud se prostřednictvím obce na nás senior obrátí, budeme hledat organizaci, která pomáhá seniorům v příslušném místě, nebo budeme hledat dobrovolníka třeba mezi hasiči nebo v dalších komunitách v té obci,“ vysvětlila Vlasta Faiferlíková.

Linka je v provozu od pondělka do pátku od 9 do 15 hodin. Pro Plzeň platí číslo 374 780 960 a pro Plzeňský kraj 374 721 689. Během prvního dne se podařilo zaregistrovat několik desítek seniorů. Teď se čeká, až budou dostupné vakcíny a bude volný termín na očkování. Další podrobné informace naleznou zájemci na webu města Plzně nebo Plzeňského kraje.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio