V Plzni začalo vyklízení problémového domu u zimního stadionu

17. únor 2020 15:35

Úklidová četa v ochranných oblecích začala dnes vyklízet chátrající a zdevastované domy v Přeštické ulici v Plzni. Do soukromého areálu bývalého skladu potravin se před několika lety nastěhovali bezdomovci a narkomani, policie tam řešila už přes tři sta přestupků a trestných činů.

V objektech v Přeštické ulici dokonce několikrát i hořelo a jeden člověk při požáru zemřel. Lidé v okolí mají strach a opakovaně si stěžují. Přivítali proto, že dnes majitelé po dohodě s vedením Plzně a s pomocí policie začali domy vyklízet. Dům opustilo asi 20 lidí.

Na místě byli i majitelé, bývalí manželé Irma Spurná a Petr Spurný. „Ten základní problém je bohužel v nevypořádaném společném jmění manželů. S bývalou manželkou se nemůžeme na ničem dohodnout, takže dokud se to nedořeší a soud nerozhodne, že to je buď jednoho, nebo druhého, tak to bohužel bude takováto patová situace. Celkově to trvá 21 let. Od roku 1999,“ řekl Petr Spurný.

Složité jednání se táhne roky

Ani na místě se majitelé nedohodli, třeba jestli pustit do areálu novináře. Majitelka to z bezpečnostních důvodů zakázala. Jednání s majiteli popsal i plzeňský radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký: „Jednáme s oběma, ale je to složité, protože oni vedou dlouholetý manželský spor. Doufáme, že paní bude vnímat naše doporučení a začnou vyklízet ne prostor okolo, což se nám zdá zbytečné, ale s prominutím ty jejich ‚kutlochy‘, tak aby se ti lidé neměli kam vracet.“

Současně Martin Zrzavecký dodal, že nedohodnou-li se majitelé a objekt po vyklizení pořádně nezajistí, dnešní akce byla zbytečná. Majitelům doporučil, aby si zajistili bezpečnostní agenturu, která bude hlídat celý areál. Musí také nechat stavebně zabezpečit objekty, aby se bezdomovci nemohli vrátit.

Náklady uhradí majitelé, město pouze pomohlo přítomností městské policie. Vyklízení domů v Přeštické ulici za doprovodu policie potrvá několik dnů.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio