V Plzni začíná Sluníčková sbírka na podporu Nadace pro transplantace kostní dřeně

24. květen 2017

Studenti Gymnázia Luďka Pika budou za dobrovolný příspěvek rozdávat vlastnoručně vyrobená sluníčka a informovat o dárcovství kostní dřeně v nákupních centrech po celé Plzni.

S nápadem Sluníčkové sbírky přišli před lety studenti gymnázia Luďka Pika. V dalších letech se přidávaly další školy a zařízení. I letos se budou desítky studentů s kasičkami pohybovat na několika místech v Plzni, především před obchodními domy. Částka, kterou můžou lidé přispět, je dobrovolná. Jde o symbolický příspěvek. Za něj lidé dostanou žluté sluníčko, které studenti vlastnoručně vyrobili a podle kterého se také sbírka jmenuje.

„Sluníčka vyráběli studenti jak letos, tak i v minulých letech, z mouky, soli a taposy, což je lepidlo na tapety. Nejprve udělají těsto, které si vyválí, potom vytvarují sluníčka. Dle vlastní fantazie nazdobí a potom už je jen nabízejí v nákupních centrech,“ popsala organizátora sbírky Marie Helmové.

Pouliční sbírky často u lidí vyvolávají nedůvěru, a proto sebou studenti nosí osvědčení, kterým můžou prokázat, že jde o legální sbírku. Jsou označeni visačkou a kromě toho mají řádně zapečetěné kasičky s logem Nadace pro transplantaci kostní dřeně. To, že sbírka smysl má dokazují i čísla. Za 38 ročníků sbírky dostala Nadace pro transplantaci kostní dřeně, díky Sluníčkové sbírce a díky plzeňským studentům, víc než tři miliony korun.

Na co konkrétně výtěžek putuje, vysvětlila Vanda Staňková z Nadace pro transplantaci kostní dřeně: „Výtěžek půjde na podporu dárcovství kostní dřeně v České republice, a to zejména na vstupní poplatek, který se hradí při vstupu dárce do registru. Tento vstupní poplatek nehradí žádná zdravotní pojišťovna, ale hradí ho Nadace společně s Českým národním registrem dárců kostní dřeně.“

Charitativní sbírka na podporu kostní dřeně potrvá ve 24. a 25. května.

autoři: čer , jik
Spustit audio