V Plzni začíná Sluníčková sbírka, výtěžek dostane Nadace pro transplantace kostní dřeně

28. květen 2013

Na jedenácti místech v Plzni mohou dnes a zítra dárci přispět na pomoc lidem s poruchami krvetvorby. Začíná tam dvoudenní Sluníčková sbírka, jejíž výtěžek dostane Nadace pro transplantace kostní dřeně. Sbírky se účastní zhruba 40 studentů plzeňského Gymnázia Luďka Pika.

Sbírka začne v 10 hodin dopoledne a potrvá až do večera. Gymnazisté budou za drobný příspěvek rozdávat vlastnoručně vyrobená sluníčka z různých materiálů, zejména z mouky, soli a lepidla na tapety.

Studenti budou také podávat informace o dárcovství kostní dřeně a dalších nadačních programech.

„Naši studenti budou opět ve vybraných plzeňských hypermarketech, ale i na vlakovém nádraží či autobusovém nádraží. Poznat je můžete tak, že budou mít visačky s logem nadace, budou mít kasičky také s logem nadace – zapečetěné samozřejmě, a k tomu všechna možná osvědčení, aby lidé skutečně viděli, že je to všechno legální,“ upřesňuje iniciátorka a hlavní koordinátorka sbírky Marie Helmová.

S nápadem Sluníčkové sbírky přišli před 10 lety právě studenti gymnázia Luďka Pika. V dalších letech se pak přidávaly další školy a dětská zařízení. Veškerý výtěžek půjde na vyšetření nových dárců kostní dřeně.

Sluníčková sbírka v Plzni bude pokračovat i po celý zítřek.

autor: lum
Spustit audio