V Plzni začíná stavba poslední etapy západního městského okruhu

14. červenec 2020 15:35

Dostat se v Plzni autem z Borských polí třeba do fakultní nemocnice bývá v době dopravní špičky obtížné. Musíme projet centrem Plzně, a to může trvat desítky minut. To se během několika let změní. Poklepáním na základní kámen totiž dnes na okraji Plzně začíná stavba poslední etapy Západního okruhu, který propojí sever a jih Plzně.

Jedná se o vybudování zhruba tří kilometrové komunikace v úseku ulic Křimická – Karlovarská. Silnice se napojí na již hotový úsek městského okruhu v Křimicích. Novou silnici bude tvořit padesátimetrový most s mimoúrovňovou komunikací. Dále bude následovat estakáda přes údolí řeky Mže. Silnice bude pokračovat na Sylvánský vrch, kde se napojí na komunikaci směrem na Karlovy Vary, a to u hasičské stanice na Košutce.

Tento nový úsek vyjde na zhruba dvě miliardy korun. Jedná se o společnou akci Plzeňského kraje a města Plzně. Kraj na stavbu získal evropskou dotaci jeden a půl miliardy korun.

Projektový snímek západního městského okruhu - úsek Křimická – Karlovarská (II. etapa)

Stavba původně měla začít v dubnu, kvůli koronavirové pandemii se ale zahájení prací posunulo až na červenec. Samotná stavba potrvá přibližně 34 měsíců. Pokud vše půjde podle plánu, hotovo by mělo být v první polovině roku 2023.

Stavba výrazně odlehčí dopravu v centru města

Po dokončení západního okruhu například řidiči jedoucí od Klatov, Domažlic nebo od Stříbra například při cestě do Karlových Varů nebo na severní Plzeňsko nebudou už muset zajíždět do centra města, ale na Borských polích se napojí na novou silnici a po zhruba šestikilometrovém západním okruhu vyjedou až na Severním Předměstí - na Lochotíně u již zmíněné hasičské stanice na Košutce, kde budou moci pokračovat v cestě třeba do Karlových Varů.

Nová silnice má výrazně odlehčit frekventované Klatovské a Karlovarské třídě. Podle dopravního modelu má odvést z centra města asi čtvrtinu veškeré dopravy.

Pro zvětšení klikni na obrázek
autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související