V Plzni začne platit nová odpadová vyhláška. Někdo ušetří, někdo si bude muset připlatit

30. listopad 2021 09:43, aktualizováno

Plzeň má novou odpadovou vyhlášku, která začne platit od příštího roku a přinese změny v poplatcích za komunální odpad. Majitelé menších popelnic díky ní ušetří, naopak nárůst ceny se chystá u největších nádob na odpady.

Od 1. ledna začne v Plzni platit nová odpadová vyhláška. Oproti té stávající by měla přinést úsporu majitelům menších popelnic, naopak u těch největších nádob na odpady dojde ke zvýšení ceny. „Od 1. ledna 2022 vejde v platnost novelizace zákona o odpadech, která říká, že každý plátce musí platit stejně za kilo nebo litr odpadu bez ohledu za velikost nádoby nebo četnost svozů,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Podle Šloufa tak ušetří ti občané, kteří mají 120, 240, nebo 660litrovou nádobu na odpad. U nádob s obsahem 1100 litrů dojde k navýšení. „U nejčastěji využívané nádoby s obsahem 120 litrů s četností svozu jednou týdně ušetří lidé 632 Kč za rok, místo 2 664 korun zaplatí 1 932 ročně,“ upřesnil.

Varianta, kdy by za odpad platil každý občan s trvalým bydlištěm v Plzni, by se podle Šloufa Plzeňanům nevyplatila. V Plzni prý žije odhadem 40 tisíc osob, které zde nemají trvalé bydliště. „Lidé s trvalým bydlištěm by za ně museli odpad doplatit, u čtyřčlenné rodiny by to vyšlo asi na 1 000 Kč ročně,“ uvedl.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio