V Plzni zítra otevřou nové bezplatné parkoviště

12. prosinec 2017

Nové parkoviště řidiči najdou v Kotkově ulici u autobusového nádraží, jeho kapacita je téměř 250 míst a řidiči tam budou moci bez poplatku parkovat neomezeně dlouhou dobu.

Stavba záchytného parkoviště přišla město Plzeň na 4,7 milionu korun včetně DPH. „Parkoviště je vybudováno na místě plochy, která původně sloužila pro odstavení autobusů linek směřujících na Centrální autobusové nádraží," řekl primátorův náměstek odpovědný za dopravu Petr Náhlík.

Stavba se připravovala od roku 2013, zahrnovala zejména opravu a rozšíření asfaltové plochy, nové napojení pro auta i chodce, dopravní značení, veřejné osvětlení a kamerový dohled.

Vybudování bezplatného záchytného parkoviště bylo podmínkou pro to, aby mohlo město zpoplatnit další stání v okolních ulicích. Magistrát chce od ledna či února příštího roku zřídit novou zónu placeného stání F v ulicích Kollárova, Poděbradova, Husova včetně příčných ulic.

V první fázi je to zhruba 290 parkovacích míst. Pak by měly být do zóny F zahrnuty i ulice Na Jíkalce, Rybářská, Charvátova a Krátká, celkem dalších 117 míst.

Po roce 2019 se parkovací stání ještě navýší

Blízko autobusového nádraží chce město po roce 2019 opravit a rozšířit parkoviště na náměstí Emila Škody na záchytné parkoviště typu P+R, což znamená zaparkuj a jeď MHD, se 163 parkovacími místy. Bude to v Plzni pilotní projekt placeného parkoviště, kde parkovné zahrne i jízdenku na MHD.

„Řešení dopravní situace v Plzni souvisí s vývojem v aglomeraci. Proto město souběžně se stavbou parkoviště v Kotkově ulici připravilo a realizuje nové přestupní terminály pro vytvoření lepších vazeb mezi městskou hromadnou dopravou a příměstskou autobusovou dopravou v Plzni," doplnil Petr Náhlík.

V listopadu začala stavba autobusového terminálu u hlavního vlakového nádraží v Šumavské ulici, příští rok na jaře se začne se stavbou autobusového terminálu Slovany na náměstí Milady Horákové a poté terminálu v Kaplířově ulici na Borech.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio