V Poběžovicích začala obnova zchátralého zámku, jedná se o stamilionovou investici

2. listopad 2022 12:44, aktualizováno

Ve městě Poběžovice na Domažlicku se pustili do obnovy tamního zámku, který by se měl stát národní kulturní památkou. Rozpočet na celkovou rekonstrukci přesahuje 700 milionů korun.

Na zámku by mělo v budoucnu vzniknout dokumentační centrum, které by schraňovalo údaje o historii této památky. Dále bychom zde měli najít regionální muzeum. Je počítáno například s expozicí hraběte Richarda Mikuláše Coudenhove-Kalergiho a potažmo celé Panevropské unie, hnutí za sjednocení starého evropského kontinentu, což je téma, které je se zámkem úzce spjato. Taktéž by muzeum mělo mapovat vývoj osídlení pohraničí.

Nyní probíhá první etapa rekonstrukce střechy, která je ve velmi špatném stavu. Oprava střechy a krovu vyjde přibližně na 15 milionů korun, investice do celkové obnovy zámku byla odhadnuta na zhruba 750 milionů korun. „Samo město není schopné rekonstrukci ufinancovat z rozpočtu, proto budeme vyhledávat dotační tituly a žádat o podporu například Ministerstvo kultury. Dokončení projektu je hudba daleké budoucnosti, ale věřím, že se vše podaří dotáhnout do zdárného konce,“ uvedl starosta Poběžovic Martin Kopecký.

Kromě zámku i kostel

Město pracuje také na obnově kostela v Šitboři, jež je dnes součástí Poběžovic. Už se podařilo zachránit nejcennější část stavby, což je presbytář a sakristie, jejichž stav byl ještě před několika lety havarijní. Nyní probíhá sanace zdí a je připravený projekt na zastřešení lodi kostela.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio