V poběžovické průmyslové zóně se rozjela první výroba

Pražský výrobce návěsů a přívěsů nákladních vozidel Hesti zahájil jako první podnik výrobu v nové osmnáctihektarové zóně v Poběžovicích. Firma otevřela první halu za 45 milionů korun, kde zaměstnala 20 lidí. Do poběžovické průmyslové zóny, která je nyní s 18 hektary největší volnou průmyslovou plochou v Plzeňském kraji, se chystají vstoupit další dva silní zahraniční investoři - nizozemská opravna lodních motorů a bavorský výrobce tištěných spojů.

Společný podnik Hessa Poběžovice založila Hesti s francouzským koncernem Samro, který je čtvrtým největším výrobcem návěsů v Evropě. Už v roce 2007 chce vyrábět v Poběžovicích 1000 návěsů ročně, z nichž až 600 by jich měl pojmout český trh. V poběžovické zóně by měla být výrobní základna pro ČR, Polsko, Maďarsko a Slovensko. Hesti chce do dvou let postavit další dvě haly a zaměstnat celkem 65 lidí.

Zóna poblíž silnice Plzeň-Domažlice-Folmava se má podle odhadů zaplnit do tří let a zaměstná 400 lidí. Hesti koupila 1,5 hektaru pozemku a město jí blokuje další hektar. Nizozemská firma Dieselworx, která tu chce repasovat dieselové motory pro lodě má zájem o prodej 1,2 hektaru pozemku. Měla by zaměstnat minimálně 20 lidí a výrobu zahájit nejpozději do roka. Bavorské firma na tištěné spoje pro telekomunikační techniku by měla poskytnou pracovní příležitost pro 70 až 120 lidí.

Výroba

Město prodává pozemky všem firmám za 270 korun za metr čtvereční. Na okraj zóny už přivedlo všechny energie a pracuje na projektu infrastruktury uvnitř zóny. V připravované bytové zóně, která je 400 metrů od průmyslové, vznikne 40 parcel pro rodinné domy, a zřejmě i několik bytových domů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio