V pondělí matematika nebo cizí jazyk, dnes čeština. Maturitní testy jsou v plném proudu

3. květen 2022 09:44, aktualizováno

Přes 70 tisíc maturantů v celém Česku včera psalo didaktické testy z matematiky nebo anglického jazyka. Dnes je čeká test z českého jazyka a literatury.

Na středních školách včera začala státní část maturitních zkoušek. Didaktické testy psalo v Česku přes 70 tisíc studentů. Povinný je pro všechny test z českého jazyka a potom podle výběru z cizího jazyka nebo z matematiky. Letos mají studenti na testy víc času než v minulosti. Konkrétně na matematiku jim přibylo 15 minut a na jazyky 10 minut.

Na gymnáziu Luďka Pika v Plzni na Doubravce dávala maturantům instrukce vyučující Zdeňka Kubišová. „Zadání je v takovém igelitovém balíčku, musí se otevřít. Studenti si na lavici mohou nechat jen psací potřeby a průkaz totožnosti,“ popsala.

Studentka Michaela Kvítková spoléhá na znalosti získané během hodin matematiky. „Skoro vůbec jsem se neučila, matematika mě baví a hlásím se na technické obory,“ vysvětlila. Jiný maturant, Adam, si raději prošel několik didaktických testů z minulých let. „Za čas navíc jsem rád, kvůli covidu můžeme mít nějaké mezery,“ přiznal.

Třetina studentů si vybrala matematiku

„Letos si zhruba třetina maturantů vybrala matematiku, stejně jako v minulých letech,“ uvedla zástupkyně Miroslava Fenclová. „Nejvíc si jako první povinný jazyk vybírají angličtinu, zřídka si vybírají druhý jazyk, španělštinu nebo němčinu,“ dodala. Na studentech se podle ní covidová pauza nepodepsala. „Máme za sebou písemné maturitní zkoušky, máme výsledky a máme i výstupní testy, které děláme v hodinách. A vypadá to, že distanční výuka na studentech nezanechala stopy,“ myslí si.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio