V pozdním létě vysetý mangold můžeme sklízet i přes zimu

31. červenec 2021

Pěstujeme listový nebo řapíkatý mangold. Jeho výhodou je, že v létě nevybíhá do květu. Tuto u nás netradiční zeleninu lze vysévat i v srpnu.

Listový mangold využíváme podobně jako špenát, řapíkatý jako chřest. Mangold není nijak náročný, podle Silvie Hašlové z Pěstírny DEPO potřebuje především dostatečnou zálivku. Na zimu ho můžeme přikrýt bílou netkanou textilií.

Jaká jsou pravidla pro sběr měsíčku lékařského? Při kterých zdravotních potížích tato léčivka pomáhá? O tom hovoří fytoterapeutka Monika Šedivcová a připojuje recept na měsíčkovou vazelínovou mast.

Ve výkupu hub jsou značně ceněny lišky. Sbírat je můžeme po pravidelných deštích, kdy se objevují obvykle v listnatých i jehličnatých lesích. Nejčastější druhy lišek připomíná mykolog Zdeněk Hájek. Jsou to houby, které se hodí do smaženice i k nakládání.

Když šla Anna Tunderová z Hošťky do důchodu, měla pocit, že jí něco chybí. Jednou viděla na internetu video, jak se dají doslova ušít šperky z korálků. Pár sáčků si jich koupila a zkusila to také. Dnes dokáže za dva večery z korálků ušít cokoli - brož, náušnice, přívěsek i nějakou tu dekoraci. S mikrofonem ji navštívila Martina Sihelská.

Zveme na výstavu denivek Pavla Nováka 31. 7. a 1. 8. v moštárně v Nýrsku, na výstavu Na čekané od 2. do 31. 8. v DEPO2015 v Plzni, na turistický pochod Nahoru na horu Čerchov 7. 8. a na výstavu Voda a civilizace do 17. 8. ve Stříbře.

Při letní péči o psí srst nejvíc chybují páníčci psů plemen se srstí s podsadou. Někdy dokonce svého psa i ostříhají, což by vůbec neměli dělat. Že ostříhaný pes se srstí s podsadou může v letním horku i zkolabovat, vysvětluje Eva Durasová, majitelka jednoho z plzeňských salónů pro psy. Přidává i rady, jak se starat o srst krátkosrstých psů.

Houby na fotografiích zaslaných panem Jiřím z Prahy určil mykolog Zdeněk Hájek jako pečárku polní. Kdy ji konzumovat a na záměnu se kterými houbami si dát pozor? Poslechněte si záznam Hobby magazínu speciál.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio