V přehradě Hracholusky chybí kvůli suchému létu skoro dva metry vody

27. srpen 2019 14:00

Každý den klesne hladina přehrady Hracholusky o čtyři centimetry. Informují o tom odborníci z Povodí Vltavy. Více vody z přehrady vyteče, než do ní stačí přitéct.

Aktuální úroveň hladiny vody obsluha zjišťuje pomocí vodočetné latě, která je umístěna v přehradní nádrži. Teď je hladina vody těsně pod kótou 351 metrů nad mořem. Do optimální hladiny chybí zhruba 1,6 metrů. Je to stav, který je hluboko pod optimální úrovní pro toto období.

„Situace je velmi podobná minulému roku. Přítoky do nádrže jsou opravdu velmi nízké, letošní červenec byl jeden z extrémních za dobu pozorování. Některé dny dokonce přítoky dosahovaly historického minima. Z přehrady Hracholusky už od června odtéká minimální stanovený odtok, který zajišťuje všechny povolené odběry z toku Mže pod vodním dílem, a také minimální zůstatkový průtok, tak aby byl i po těchto odběrech zachován život a veškeré ekologické funkce toku,“ popsal Karel Zelenka z Povodí Vltavy.

Kvalitu vody ovlivňuje právě minimální přítok

Pokles hladiny pociťují chataři a návštěvníci kempů, kteří teď mají dál k vodě. A ne všude je to voda ke koupání, její kvalitu totiž ovlivňuje právě minimální přítok do přehrady. „V horní části nádrže nacházíme kvalitu vody mnohem horší než jindy. Je to proto, že živiny, které přitečou z povodí, především fosfor, se nedostanou dál do nádrže, a sinice a veškerý plankton využije živiny hned po ústí Mže do nádrže v té mělké části. Tam se pak také rozvíjejí sinicové vodní květy,“ vysvětlil hydrobiolog Jindřich Duras.

Kvůli nízké hladině musela zkrátit svou trasu také výletní loď. „Dříve jsme jezdili do zastávek Butov a Vranov, v současné době kvůli poklesu hladiny vody jezdíme pouze k železničnímu mostu, kde se to točí bez zastávky a na zpáteční cestě loď zastaví na zastávce Nový most, kde se zdrží 15 minut a vrací se zase zpátky,“ potvrdila Eliška Schwarzová, recepční z Transkempu u hráze, odkud loď vyjíždí.

Vzhledem k teplým dnům beze srážek bude podle vodohodpodářů hladina zřejmě i dál klesat. Pokud se situace výrazně zhorší, mají připravené i krizové scénáře. „Prozatím ale v tuto chvíli není žádný důvod k panice,“ ujistil Karel Zelenka z Povodí Vltavy.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio