V Přešticích se intenzivně pracuje na obnově kostela Nanebevzetí Panny Marie, práce přinesly zajímavé objevy

27. listopad 2022 19:56, aktualizováno

Opravy začaly loni v září a nyní jsou zhruba v polovině. Jak uvedla projektová vedoucí plzeňské diecéze Iva Fictumová, hotová je elektroinstalace a vnitřní výmalba, v presbytáři je restaurovaná nástropní freska a také mramorování na stěnách. Dosavadní práce přinesly i velmi zajímavý objev – v kapli sv. Barbory byly nalezeny ostatky matky někdejšího českobudějovického biskupa a také rodáka z Plzně Josefa Ondřeje Lindauera.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

V současné době probíhá restaurování oltářů v hlavní lodi kostela. Největší z nich se momentálně schovává za několikapatrovým lešením. „Na renovaci hlavního oltáře jsme začali pracovat v září a do Vánoc se budeme věnovat jeho horní části. Spodní přijde na řadu po odstranění lešení,“ prozradil restaurátor Tomáš Váňa. Důležité je důkladné očištění všech mramorových povrchů. Veškerá výzdoba, která se dá demontovat, je restaurována v ateliérech, velké sochy se opravují rovnou v kostele. Výzdoba z oltářů prošla přezlacením a konzervací dřeva a postupně je montována zpět na původní místo.

Kromě oltářů probíhají aktuálně práce na západním schodišti, kde jsou instalovány prvky z božanovského pískovce. Rekonstrukce přeštické dominanty by měla být dokončena v závěru roku 2023.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio