V případě podezření na nákazu koronavirem nechoďte na veřejnost. Telefonujte!

28. únor 2020 14:45

Nemocnice Plzeňského kraje se připravují na případné pacienty nakažené novým koronavirem. V současnosti mají zpracovaný postup ošetření.

Co má dělat člověk v případě podezření na nákazu, poradil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška: „Rozhodně by neměl hned jít ke svému lékaři nebo do nebližší nemocnice a sednout si tam do čekárny, ale měl by kontaktovat a žádat informace například u Krajské hygienické stanice, popřípadě u Státního zdravotního ústavu. Pokud už sám má horečku vyšší než 38 °C a kašle, měl by svůj stav konzultovat s Klinikou infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň.“

Čtěte také

V Plzeňském kraji do čtvrtka podstoupilo testy na koronavirus 25 osob, všechny byly negativní. Ve dvoutýdenní domácí karanténě je preventivně několik desítek dalších lidí, kteří přicestovali z rizikových oblastí Asie či Evropy, jak potvrdil krajský epidemiolog Petr Pazdiora. Mezi izolovanými lidmi je podle mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Šárky Staré i sedm studentů a dva učitelé Západočeské univerzity, kteří se tento týden vrátili ze stáže v Íránu.

V případě potvrzení na nákazu koronavirem, bude pacient převezený do pražské Nemocnice Na Bulovce

Podle vedoucího lékaře epidemiologického oddělení Jaroslava Jirouše je páteřním pracovištěm pro zvládnutí případného onemocnění koronavirem Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny, která má připravené pracoviště izolace s deseti lůžky. Pokud by se u testovaného pacienta potvrdila přítomnost nového koronaviru, záchranná služba by ho převezla do pražské Nemocnice Na Bulovce. Záchranná služba by k tomu využila vozidlo pro přepravu infekčních pacientů, které má speciální úpravu pro lepší dekontaminaci, řekl Martin Brejcha ze záchranné služby.

Čtěte také

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji mají zpracovaný závazný dokument popisující postup ošetření, vyšetření a předávání informací v případě pacientů s možnou infekcí koronavirem. Nemocnice si také vytvořily zásoby ochranných pomůcek a prostředků pro pacienty i personál.

Lůžka infekčních oddělení nemocnici ČR

Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách nemocnic Plzeňského kraje nebo Fakultní nemocnice Plzeň.

Pravidla, jak se chovat v případě, že jste přicestovali z rizikových oblastí nákazy koronavirem, anebo jste se setkali s někým takovým a mate obavy, že onemocněli
autoři: Martina Klímová , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio

Související