V průmyslových zónách budou smíšené policejní hlídky

13. květen 2019 11:47

Ministerstvo vnitra spustilo projekt společných smíšených hlídek. K českým policistům se připojili kolegové ze Slovenska, Polska, Bulharska a Rumunska, tedy ze zemí, odkud přichází i nejvíc zahraničních dělníků.

V průmyslových zónách začínají pracovat smíšené policejní hlídky. K českým policistům se připojili kolegové ze Slovenska, Polska, Bulharska a Rumunska, tedy ze zemí odkud přichází i nejvíc zahraničních dělníků. Zatím budou hlídky fungovat do konce července, není ale vyloučeno, že spolupráce bude pokračovat. „Naším cílem je nasadit zahraniční policisty v regionech, kde je vysoká koncentrace zahraničních dělníků, to znamená Plzeň, Pardubice, Mladá Boleslav. Budou ubytováni v místě a budou vysíláni s našimi policisty do společných hlídek, aby zjednodušili komunikaci, umožnili vyřízení běžných formalit,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

„Je to pro nás čest tady pracovat, doufám, že budeme užiteční české společnosti a policii i rumunským občanům, kteří tady pracují,“ řekl jeden z policistů z Rumunska Julian Treliesku.

Zahraniční policisté budou nasazeni v  Plzeňském, Pardubickém a Středočeském kraji. „Kraje byly vybrány podle počtu cizinců, kteří tady pracují,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. „Tři smíšené skupiny policistů působí v Plzeňském kraji, my jsme začali na Borských polích, dalším místem bude Stříbro a okolí a samozřejmě Holýšov. Viditelné hlídky přinesou pocit jistoty a veřejného pořádku,“ dodal krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio