V Psychiatrické nemocnici v Dobřanech je koronavirus. Návštěvy jsou zakázány

8. září 2020 15:28

Testy potvrdily koronavirus u čtyř zaměstnanců dobřanské psychiatrické nemocnice. Pozitivní jsou pracovníci oddělení 7 a 10, dále centrálního příjmu a stravovacího provozu. Nemocnice proto zavedla opatření proti dalšímu šíření nákazy.

„Byl s okamžitou platností vyhlášený zákaz návštěv v celé nemocnici a také zákaz přijímání nových pacientů. Byl uzavřen centrální příjem a kontakty všech pozitivně testovaných budou nyní v karanténě a budou samozřejmě také testováni,“ uvedl mluvčí nemocnice Libor Panoš.

V jedné z největších psychiatrických nemocnic v Česku je kolem 1100 pacientů. Plošné testování zaměstnanců a pacientů se zatím nechystá. Na výsledky dalších testů se čeká. Podle nich nemocnice přijme další opatření. Lidé, kteří se nakazili, mají podle Libora Panoše bezpříznakový nebo mírný průběh nemoci.

„Naše jediná výhoda je, že máme přes 30 oddělení, výskyt je momentálně asi na dvou odděleních a v některých provozech. Například ve stravovacím provozu, který byl uzavřen," řekl Panoš. Zaměstnanci si teď musí nosit jídlo z domova. „Pro pacienty budou zařízeny zatím studené večeře, a co se týká obědů, o tom se ještě jedná, jestli budeme odněkud dovážet nebo jestli jedna směna ve stravovacím provozu, která nebyla s nikým v kontaktu, bude vařit alespoň pro pacienty," doplnil.

Situaci řeší nemocnice v krizovém štábu.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio