V Pteníně větrnou elektrárnu odmítli, odsouhlasena byla v Otěšicích

Ze čtyř původně plánovaných větrných elektráren u vesnic nedaleko Merklína na jižním Plzeňsku zůstala aktuálně ve hře jediná. Její vznik odsouhlasili v Otěšicích.

Dvě větrné elektrárny chtěl investor, tedy meridian Nová Energie, postavit mezi obcemi Ptenín a Újezdec. Obyvatelé Ptenína se ale k nabídce stavěli rozpačitě. Uskutečnilo se veřejné projednání, následně byla vyhlášena anketa, která dopadla nerozhodně. Nakonec výsledek určilo referendum. To proběhlo v lednu, hlasovalo v něm přes 74 procent občanů a 63 bylo proti, zatímco jen 57 pro.

Jiná je ale situace v blízké obci Otěšice – i zde chce investor vyrábět elektřinu větrem a původní návrh tu počítal se dvěma elektrárnami. Názory místních se různí, obec se nicméně řídí výsledky ankety, kterou uspořádala v roce 2020. „56 procent hlasujících bylo pro a 44 procent proti, zastupitelé byli pro všichni,“ uvedl starosta Otěšic Miroslav Kalina. Na základě toho byla připravena smlouva o spolupráci a tu zastupitelstvo schválilo. Smlouva s investorem definuje mimo jiné finanční kompenzaci pro obec. „Jeden milion za každou elektrárnu, pak 200 tisíc ročně za jednu elektrárnu, 100 tisíc na infrastrukturu a více než 50 tisíc pro složky v obci.“

Nově ovšem meridian Nová Energie nehodlá stavět na výjezdu z Otěšic ve směru na Ptenín dva větrníky, ale pouze jeden. Dle projektového vedoucího Pavla Mrvy byl projekt přepracován vzhledem k velmi složité majetkové struktuře v této oblasti. Od obce a nejbližšího obydlí by měla být elektrárna vzdálena minimálně 1,3 kilometru. Ke katastrům vedlejších obcí je pak plánovaná vzdálenost minimálně 900 metrů.

Pokud se investor s majiteli pozemků dohodne na dlouhodobém pronájmu, postoupí k dalším krokům, které předchází stavbě. Pavel Mrva odhaduje, že v Otěšicích by mohl větrník stát do pěti let. Firma už má v Plzeňském kraji vyhlídnuté i další lokality, kde bude jednat s vedením obcí o stavbě větrných elektráren.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio