V Rabštejně nad Střelou vznikal film Cesta z města, nebo třeba klip kapely Depeche Mode

23. září 2022

Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku bývá označován jako nejmenší město ve střední Evropě. Skutečnost je však trochu jiná – nejedná se o město, nýbrž o část města Manětín. To však Rabštejnu nijak neubírá na atraktivitě. Zajímavostmi se toto malebné místo jen hemží.

Rabštejnský kostel

„Rabštejn byl městem na solné stezce a počátkem novověku upadl jeho význam. Zůstal tady skalní ostroh obehnán hradbami a město začalo stagnovat. Tím, že stagnovalo, si zachovalo svoji tvář i počet domů, které zde byly vystavěny. Ty spíše mizí, než aby vznikaly nové,“ řekl na úvod Robert Terrich, předseda správní rady Nadačního fondu Muzeum Rabštejn nad Střelou, který dále pokračoval:

„Většina domů, které tady jsou, jsou staré 300 let. Jde o ty nejstarší, jelikož Rabštejn několikrát vyhořel. Řada domů má středověký základ právě ze 14. století, kdy bylo město postaveno, a stalo se městem královským. Dostalo také svůj erb, kde je český lev a říšská orlice. To je znamení, že se jednalo o velmi významné město. Vlastnil jej Karel IV., který ho věnoval Elišce Pomořanské.“

Rabštejn nad Střelou zažil svůj druhý rozkvět v období baroka. „Po bitvě na Bílé hoře se sem vrátilo nové obyvatelstvo, postavil se zde klášter servitů, šlechta si postavila renesanční rezidenci a dodnes tady najdeme mnoho barokních soch, takže Rabštejn svým způsobem patří mezi barokní perly regionu,“ uvedl Terrich.

Tolik zajímavostí na jednom místě, až oči přecházejí

V Rabštejně se na poměrně malém placu vedle sebe nachází krom starobylých domků a zajímavého regionálního muzea i zámek, kostel, a dokonce pozůstatky dvou hradů: „Oba dva se jmenují Sychrov. Každý hrad byl na jednom ostrohu a dodnes tady zůstaly strážní věže, které jsou turistickou atrakcí a je to taková místní rozhledna. Tyto hradby pamatují Jana Žižku,“ dodal předseda správní rady. Dále si tu můžete projít naučnou stezku a zajímavý křesťanský i židovský hřbitov.

Tato lokalita na severu Plzeňska je oblíbena nejen turisty, ale i filmaři: „Asi nejznámější rabštejnský epos natočil Tomáš Vorel (pozn. redakce: Cesta z města (2000), Cesta do lesa (2012), Cesta domů (2021)), který už patří k místním. Jeho filmy jsou o zdejších obyvatelích a především o Rabštejně, místních domech a přírodě, která je v jeho filmech dost oslavována a vyzdvihována, a to jako místo pro velké city, tragédie, ale i veselé příhody,“ popsal Robert Terrich.

Natáčel se zde také hudební videoklip světoznámé kapely Depeche Mode. Kde přesně? Poslechněte si reportáž!

Spustit audio