V Radnicích na Rokycansku se opravuje hlavní průtah městem

22. říjen 2020 07:00

V centru Radnic se opravuje hlavní průtah, který vede po spodní straně náměstí Kašpara Šternberka. Dlažební kostky zde nahradí asfalt a současně se také vybuduje nový betonový most v Pražské ulici.

Práce na opravě hlavního průtahu městem Radnice na Rokycansku právě začaly. Demontoval se původní most, nyní se budou připravovat zemní práce na nové základy a dešťová kanalizace je už z více jak poloviny hotová. Komunikace se bude postupně zasypávat prachem a frézovanou drtí, aby byla průjezdná pro místní obyvatele.

Rekonstrukce průtahu Radnicemi

„V tuto chvíli máme demontovaný stávající most a dostali jsme se do fáze, kdy hrabeme základovou spáru na založení nové mostní opěry,“ popsal stavbyvedoucí Jan John průběh stavebních prací. Problém však způsobují spodní vody, které se v místě stavby vyskytují. „Teď řešíme, zda je to jen důsledek těch vytrvalých dešťů z minulého týdne nebo jde o něco dlouhodobějšího,“ vysvětlil Jan John.

Byla provedena zátěžová zkouška na základové spáře a pokud se podaří zbavit spodních vod, mělo by začít zakládání mostní opěry a poté se už bude stavět do výšky. Momentálně probíhají výkopové práce pro založení dna kanalizace, která slouží k odvodnění komunikace a domovních objektů. „Kanalizace bude pokračovat od mostu až k městskému úřadu,“ dodal starosta města Radnice Jan Altman.

Rekonstrukce průtahu Radnicemi

Po obnově kanalizace bude následovat obnova vozovky. Žulové kostky jsou zčásti vyndané a v budoucnu zde bude asfaltový povrch. „Proběhne kompletní výměna krytu za asfaltové povrchy a výstavba autobusových zastávek. Součástí bude také výstavba veřejného osvětlení, přeložka plynovodu a sdělovacích kabelů,“ uzavřel hlavní stavbyvedoucí Jan Vadovič.

Pokud půjde vše podle plánu, průtah městem by měl být hotov na konci příštího roku. Vyjde zhruba na 60 milionů korun, a kromě radnice se na této částce bude podílet také Plzeňský kraj.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio