V Radnicích na Rokycansku stojí v betlémě s Marií a Josefem i slavný radnický pekař Kubla

5. prosinec 2020 07:35

V Radnicích stojí speciální betlém, který před pár lety zčásti vytvořili občané města ve spolupráci s Muzeem Josefa Hyláka. Kromě Marie, Josefa a Ježíška a dalších tradičních postav se v něm každý rok objeví osobnost, která je spjatá s městem.

Václav Kubla, syn pekaře Kubly, jehož figurína letos doplnila betlém v Radnicích

Původně se měl v Radnicích na Rokycansku betlém skládat pouze z chléva s postavami Marie, Josefa, Ježíška a pastýřů. Autorka betlému Růžena Šteflová však poté přišla s návrhem, že by se každý rok mohla v betlémě objevit významná postava z Radnic. „Jako první jsem zvolila pana Kellera, protože to je místní postava člověka, který tady zná úplně všechno o historii Radnic,“ sdělila Růžena Šteflová.

Betlém v Radnicích

Lidé letos hlasovali pro výběr další postavy, která se objeví v betlému. Jednou možností byla paní Kamenická alias radnická bába, nakonec ale vyhrál slavný radnický pekař pan Kubla, který byl ve městě vyhlášený pro své preclíky a takzvané točánky, což byl kilový chléb zatočený do spirály. Autorce se skvěle podařilo zachytit podobu a rysy slavného pekaře. „On byl hodně známý, za komunistů byla pekárna na takovém malém městě raritou. Pracoval v noci a přes den spal. Byla to dost náročná práce,“ sdělil syn pana Kubly Václav.

Jaká významná radnická postava doplní betlém v příštím roce zatím ještě není jisté. Nějaké typy už ale jsou. „Něco už je vytipováno, ale prozrazovat jména asi nebudu,“ sdělil starosta Radnic Jan Altman. Betlém hraje vždy v sudou hodinu. Začíná hrát v 8:00 a končí v 18:00. Betlém bude v Radnicích stát do Tří králů.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio