V Rokycanech budují nový varovný systém. Měl by lidi varovat mimo jiné i před povodněmi

Rokycany budou mít nový městský rozhlas. Na kvalitu současného systému si často hlavně v době nouzového stavu stěžovali obyvatelé města. Hlásiče se objeví ve všech částech města, a pokud o to lidé požádají, bude jim obsah hlášení chodit e-mailem nebo do mobilu jako SMS zpráva.

V současnosti specializovaná firma instaluje po městě nový systém a na půdě městského úřadu buduje nové vysílací pracoviště. Součástí jsou i nové antény, které se právě včera dávaly na střechu radnice. „Montujeme dvě antény. Jedna slouží pro komunikaci s Hasičským záchranným systémem České republiky a druhá slouží pro komunikaci nově montovaných hlásičů s centrálou na městském úřadě. Stávající zařízení rozhlasu v Rokycanech demontujeme, odevzdáme na městský úřad a na tyto lokality namontujeme nové hlásiče,“ uvedl Jaroslav Čech ze společnosti, která varovný systém v Rokycanech instaluje.

Zdeněk Vašmucius na půdě městského úřadu buduje nové vysílací pracoviště. Součástí jsou i nové antény, které se budou na střeše radnice

Výhodou nového systému je podle Jaroslava Čecha to, že umožňuje vzdálené hlášení. To znamená, že pracovník, který nebude na úřadě, může zařízení ovládat z domova z mobilního telefonu nebo pevné linky. Předností je i kvalitnější zvuk a srozumitelnost celého systému, na což si obyvatelé Rokycan často ztěžovali.

Včasné varování zajistí více než dvě stovky hlásičů po celém městě

V některých ulicích bude nový rozhlas na sloupech veřejného osvětlení, například v ulici Františka Kotyzy. „Ampliony se montují do výšky čtyř metrů. Montáž trvá zhruba hodinu a půl, záleží na druhu lampy, jestli tam nepřekáží jiné kabely, anebo je to jen čistá lampa. A samozřejmě na připojení. Celkem budeme v Rokycanech instalovat 229 hlásičů tak, aby rozhlas pokryl všechny směry, okrajové části i centrum, a bylo vše dobře slyšet,“ popsal pracovník instalační firmy Zdeněk Malenda.

Rokycany budou mít nový městský rozhlas. Hlásiče se objeví ve všech částech města

Součástí varovného systému je i nové hladinové čidlo na Holoubkovském potoce, které má lidi varovat před povodňovou vlnou. Celý systém vyjde na zhruba 10 milionů korun a část pokryje dotace. Vše by mělo být hotovo do konce června.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio