V Rokycanech vznikne unikátní badatelské paleocentrum

16. leden 2017

Jedinečné paleocentrum se v Rokycanech začne budovat letos a budou v něm vzácné zkameněliny z celého světa. Právě ty má ve svých sbírkách Západočeské muzeum v Plzni a rokycanské muzeum, které zřizuje Plzeňský kraj. Ten dokonce kvůli vzniku centra a sjednocení sbírek obě organizace sloučil do jedné.

Paleocentrum se bude nacházet v budově bývalé střední školy v Rokycanech, kterou Plzeňský kraj zdarma nabyl převodem. Na nutné stavební úpravy objektu získalo hejtmanství dotaci zhruba 18 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Částka dotace pokryje 85 procent celkových nákladů, zbytek zafinancuje kraj a stát.

„V budově vznikne nejen depozitář, badatelské centrum a vědecké centrum na evropské úrovni, ale zejména tam bude expozice. Dnes vystavujeme zhruba desetinu toho, co máme nashromážděno. Nálezy z okolí Radnicka jsou srovnatelné s nálezy na Barandově. A troufám si říct, že naše nálezy mají obrovskou hodnotu. Projekt zároveň podpoří cestovní ruch i rozvoj celého území,“ řekla Alena Svobodová, vedoucí krajského odboru kultury plzeňského hejtmanství.

Pro veřejnost, studenty i vědce

Paleocentrum bude využívat nejen veřejnost. O sbírky mají velký zájem tuzemští i zahraniční badatelé. Centrum nabídne například konferenční prostor pro popularizaci paleontologie. Další činnosti, pro které bude sloužit, vyjmenovala Alena Svobodová: „Budou badatelské, vědecké a umožní provádět různé výzkumy. Centrum budou navštěvovat studenti z vědeckých oborů z celé Evropy a vše podpoří spolupráce s Archeologickou katedrou Západočeské univerzity a dalšími katedrami.“

Zkameněliny vystavené v Západočeském muzeu nepochází jen z Radnicka, ale například i z Nýřan na Plzeňsku nebo ze středních Čech. Velké kolekce jsou také z uhelných slojí v Sasku nebo z Číny, kam plzeňští paleontologové jezdí na výzkumy. Další sbírky pocházejí ze Španělska, z Turecka a z Francie. Muzeum dostalo i velkou soukromou sbírku od německého sběratele, který sbíral zkameněliny po celém světě celý život.

Muzeum teď připravuje výběrové řízení na stavební práce v objektu. Potřeba je udělat rozvody elektřiny, topení, podlahy a další práce. Vybavení má muzeum nakoupené a počítá s tím, že do konce letošního roku by mohlo být hotovo.

autor: jik
Spustit audio