V Rozvadově fungovalo v neděli a v pondělí nové mobilní odběrové centrum

8. únor 2021 17:49, aktualizováno

Pendleři na Tachovsku měli další možnost, kde se nechat testovat na koronavirus. U budovy obecního úřadu v Rozvadově prováděly antigenní testy dva odběrové týmy, které zvládly provést testy skoro třiceti lidem za hodinu.

Pendleři se při cestě do Bavorska musí prokázat negativním testem, který není starší než 48 hodin. V Rozvadově bylo před obecním úřadem v provozu v neděli a v pondělí mobilní odběrové centrum. Po domluvě s Plzeňským krajem ho provozovala Záchranná služba Asociace samaritánů České republiky Praha-západ.

V garáži obecního úřadu si lidé při příchodu vyplnili u stolečku dotazník a dostali číslo, se kterým následně přicházeli do stanu, kde se nacházela dvě odběrová místa. „Tyto antigenní testy se mohou odebírat jak z nosu, tak z ústní dutiny, záleží na tom, jak kdo je citlivý. Já preferuji odběr z nosní dutiny. Vždy slzím, ale to je známka toho, že test byl dobře nabraný,“ poznamenal s úsměvem Ivan Mergl ze Záchranné služby Asociace samaritánů České republiky, který testy v odběrovém stanu v Rozvadově prováděl.

Na dva dny si zdravotníci přivezli 700 testů. Byla zde ale možnost, v případě nedostatku testů, další dodat. Do oranžového stanu, přicházeli zájemci o testování jednou stranou, uvnitř stanu došlo k odběru a druhou stranou odcházeli ven tak, aby se pacienti nepotkávali.

„Pro velký zájem po dohodě s panem starostou Rozvadova jsme navýšili počet na dva odběrové týmy, kdy na každé straně bude odebírán jeden pacient,“ sdělil Stanislav Částečka ze Záchranné služby Asociace samaritánů České republiky. Díky navýšení kapacity se počítalo s odbavením až třiceti pacientů za hodinu. Výsledky se po odběru člověk dozvěděl do půl hodiny po provedení testu.

Pro odběr nebyla potřeba předchozí rezervace

Na antigenní testy lidé mohli chodit bez předchozího objednání. Každý, kdo přišel, mohl být otestován. Výsledky testů se následně zadávaly do systému hygieny. „Zadávaly se výsledky jak pozitivní, tak negativní. Pro pozitivní rovnou tady vytisknou papír, který je jako průvodka k PCR testu. Musí to nahlásit svému obvodnímu doktorovi a půjde si na PCR test. Negativní dostanou potvrzení, že jsou negativní,“ uzavřel Ivan Mergl. Antigenní testování v Rozvadově probíhalo v neděli od 8 do 18 hodin a v pondělí od 5 do 15 hodin.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio