V Sadech Nebílovy vrcholí podzimní sklizeň jahod

14. říjen 2022 21:39, aktualizováno

Obvyklá sezona jahod je u nás jednou ročně v červnu. V sadech v Nebílovech se letos poprvé pustili do pěstování jahod hydroponickým způsobem a sklízet chtějí až do konce října.

V několika rozsáhlých foliovnících pěstují jahody v Nebílovech takzvaným hydroponickým způsobem. „Koryta, ve kterých jsou jahody zasázeny do takových speciálních matrací, jim zachycují vodu a poskytují jim i výživu, která je tam přiváděna speciálním zavlažovacím systémem,“ vysvětlila vedoucí sadů Jana Zikmundová.

Jedná se o speciální odrůdy z Holandska, které se trochu liší od klasických polních jahod. Jahody byly vysazeny v červenci do foliovníků. Sklidí se podzimní a pokud jahody přezimují, tak i jarní úroda a pak dochází k likvidaci sazenic a během letních měsíců jsou opět vysazovány nové.

Ve speciálních fóliovnících se pohybuje teplota okolo 15°C. Díky tomu, že jsou jahody vysázeny ve vysokých truhlících, je možné je sklízet vestoje. Během sklizně se odstraňují i suché listy a poškozené části rostlin. Jahody jsou po sklizni odvezeny do skladu, kde jsou uchovávány v chladu. Kromě jahod pokračuje v Nebílovech i sklizeň jablek a finišuje sezóna švestek.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio