V sobotu se v Plzni rozezní varovné zvonění budíků

20. duben 2005

Varovné zvonění budíků lidí jimž není lhostejný ekologický stav planety, pořádá už tradičně při příležitosti Dne Země místní zoologická zahrada. Na rozdíl od minulých let, kdy se zvonění neslo jen areálem zoo, se letos lidé vydají na pochod městem.

Akce pořádané zoologickými zahradami ke Dni Země mají lidem připomenout odpovědnost každého jedince za ochranu přírody a životního prostředí. Zároveň ukazují podíl zahrad na řešení globálních ekologických problémů.

Logo

Sraz je před specializovanou expozicí zoo Akva Tera v centru Plzně. Společně se pak účastníci vydají ke Kalikovskému mlýnu a dál Kilometrovkou do zoologické a botanické zahrady. V chráněné aleji bude slavnostně vysazen Strom Země, jakožto symbol budoucí Zelené trasy přes lochotínské louky k zoo.

Na pochod naváže v zoo ekologický program věnovaný především mezinárodní kampani za záchranu želv a péči o stromovou zeleň.

Kampaň Shellshock, kterou loni vyhlásila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií, poukazuje na celosvětový problém s hubením želv. Kampaň podpořilo 290 členských zahrad a akvárií.

Protože budíky by měly hlasitě zvonit po celou dobu pochodu, doporučují organizátoři, aby si účastníci akce vzali všechny, které doma najdou.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio