V sociálních zařízeních pokračuje očkování proti covidu

2. prosinec 2021 15:31, aktualizováno

V sociálních zařízeních v Plzeňském kraji probíhá očkování třetí dávkou proti koronaviru. Dnes se očkují také klienti a zaměstnanci v domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou.

Domovy pro seniory v Plzeňském kraji pokračují v podávání třetích dávek vakcín proti covidu-19 klientům i zaměstnancům. Podle pravidel ministerstva zdravotnictví se může nově aplikovat těm, kterým od druhé dávky uplynulo teprve šest měsíců místo původních osmi. Třetí dávku vakcinace dnes dostanou také klienti a zaměstnanci v domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku.

S očkovacím týmem už jsou sehraní

„Očkování se týká 15 zaměstnanců a asi 60 klientů, zájem o třetí dávku ale postupně poroste tak, jak bude postupně klientům nabíhat lhůta po druhé dávce,“ informovala vrchní sestra Martina Kolářová. Příprava očkování podle ní spočívala z velké části v administrativě. „Co se týká samotného očkování, tak ho ve spolupráci s očkovacím týmem klatovské nemocnice provádíme už poněkolikáté a není to pro nás žádná zátěž,“ dodala.

Aktuálně se podle vrchní sestry starají v domově Clementas o 22 covid pozitivních klientů. „Máme zřízenou covidovou jednotku, klientům ale postupně uplyne 14denní karanténa a budou se vracet do svých pokojů,“ řekla Kolářová. Uvedla, že v domově nadále dodržují platná hygienická opatření a omezují hromadné programy a sdružování osob. „Snažíme se nabízet klientům individuální aktivity,“ vysvětlila.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio