V Sokolově umí zatočit s šikanou

11. říjen 2019 10:35

Základní škola v Sokolově umí proti šikaně bojovat lépe než zbytek republiky. Co tam dělají jinak, že se jim proti šikaně daří bojovat?

Víc dětí chodí do školy rádo, cítí se tam dobře a hlásí také méně případů šikany - mluvíme o Základní škole Sokolov, která z loňského měření společnosti Scio vyšla lépe než zbytek republiky.

Na sokolovské základní škole se často potýkají třeba s kyberšikanou. „Děti vysílají do sítí různé pomluvy, fotky, to je nejbolestivější, řešili jsme, kdy vyfotili děvče, které se svlékalo na hodinu tělesné výchovy. Šikana se objeví vždy v nějaké míře, ale myslím si, že je důležité ji podchytit hned od začátku a pracovat s ní,“ popsala ředitelka školy Lada Jelašičová

Škola má první i druhý stupeň, sportovní třídy a také učebny pro mentálně handicapované děti. Na zhruba 500 žáků tu mají 23 asistentů pedagogů. „Jsme docela blízko jedné z vyloučených lokalit, takže těchto dětí je asi zhruba 15 %, pak tu máme děti, které jsou skutečně nemocné, tedy postižené,“ uvedla ředitelka.

Podle měření společnosti Scio dopadli výborně

Zařízení ve školním roce 2017/2018 prošlo měřením společnosti Scio a v porovnání s dalšími 163 školami si vedlo velmi dobře. Se šikanou se tam setkalo 31,5 % žáků druhého stupně. Na ostatních školách byl přitom průměr 57 %. Méně děti ze sokolovské školy hlásilo také slovní a fyzické ubližování. Naopak o 6 % víc jich chodilo do školy rádo. 

Co dělají jinak?

S dětmi je vždy ve třídě buď asistent, nebo učitel, a to i o přestávkách. „Je fajn, když to je ten asistent, protože pedagog přeci jenom je zaměřený, kdežto ten asistent jakoby sleduje takové to podhoubí, co se tam děje. A on může v podstatě sledovat i to, co vy třeba nechytíte při hodině a třeba může říct: ‚Hele, Anička je na tom nějak špatně, je smutná, něco se děje.‘,“ myslí si ředitelka. 

Do systému škola zapojila také uklízečky, například Evu Hrickovou. „Každou volnou přestávku, každou volnou chvilku děláme dozory, aby se děti na chodbách nepraly, nehonily a tak dále. Mně to baví,“ řekla.

Spolupráce s policií

Škola také spolupracuje s policií, kterou volá k závažnějším případům napadení mezi dětmi. Policisté někdy hned převezou útočníka za přítomnosti pracovníků orgánu sociálně právní ochrany dětí na stanici. „Ten efekt toho je, že to dítě vidí, že se to děje okamžitě, že policie přijede hned na místo, že okamžitě řeší to jejich protiprávní jednání,“ vysvětlil sokolovský policejní inspektor David Mertl.

U nezletilých se případy odkládají pro věk. Policista dodal, že ze začátku byla spolupráce se školou intenzivní: „Tím, že jsme tam jezdili hodně často, tak se to postupem času hodně snížilo a v dnešní době tam jezdíme úplně minimálně.“ Ředitelka školy Lada Jelašičová se domnívá, že přítomnost policistů má na některé děti hlavně preventivní účinek.

autor: Václav Štefan | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio