V současné době virových nemocí není potřeba hned testovat na covid-19

7. duben 2020 07:20

Téma koronavirus teď řeší v podstatě každý. V souvislosti s rodinou, příbuznými, nákupy a třeba trávením volného času. Na pohled i vývoj ohledně aktuální situace jsme se zeptali lékaře Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň Robina Šína.

Každý den jsme svědky toho, jak lidé šijí roušky a chodí do obchodů s rukavicemi. Někteří dodržují karanténu natolik, že se už pár týdnů neviděli ani se svými příbuznými, zejména těmi staršími, aby je neohrozili. Logicky s tím začíná přicházet psychická únava, vypětí, stres a strach.

Jak je to například s nošením roušky v přírodě nebo v autě, vysvětlil MUDr. Robin Šín: „Všichni chodíme do přírody, abychom se nadýchali čerstvého vzduchu, a v tom nám ta rouška moc nepomáhá. Pokud jsme někde v přírodě, v lese a podobně, tak bychom měli mít roušku připravenou na krku, kdybychom se s někým potkali. Určitě je dostačující ji nandat až při kontaktu s lidmi. Jiná situace je samozřejmě ve městech a obcích, v budovách a podobně, tam bychom měli roušku nosit, pokud jsme v kontaktu s jinými lidmi, pořád. Co se týče nošení roušky v autě, tak sám se přiznám, že ji nenosím, protože mám brýle a nebyl bych schopen řídit,“ doplnil MUDr. Šín.

Průběh nemoci covid-19 je podle Robina Šína, jak ukazují data, stále stejný. Objevují se ale nové příznaky onemocnění. „Stále častěji teď pozorujeme u pacientů ztrátu nebo poruchu čichu a chuti. Někdy je to dokonce jediný příznak, který u těch lidí pozorujeme. Oproti tomu klasická rýma k příznakům covid-19 nepatří. Je spojená spíše s běžným virovým onemocněním, se kterým se setkáváme celou zimu, jaro i během podzimu. Prostě oteklé nosní sliznice nepatří ke koronaviru, ale k jiným onemocněním,“ vysvětlil Robin Šín.

Ne každá horečka a kašel znamená covid-19

Pokud má člověk podobné příznaky jako u covid-19 není nutné podle Robina Šína okamžitě volat na krajskou hygienu a jít se testovat. V současné době se lidé totiž potýkají i s jinými různými virovými onemocněními. „Pokud někdo začne mít zvýšenou teplotu, kašel nebo ho škrábe v krku, tak by měl především zůstat doma, izolovat se a snažit se o taková běžná opatření při horečce, jako je užívání antipyretik, vitamínů a podobně. Nemá cenu se testovat. Myslím, že přivolání lékařské pomoci je namístě ve chvíli, kdy se mi začíná špatně dýchat a vykašlávám zelené, žluté hleny a podobně. Jinak je potřeba se chovat jako při běžné viróze,“ doplnil Robin Šín.

Zda se koronavirem nakazíme všichni, odborníci podle Robina Šína zatím neví. „Dá se předpokládat, že se většina populace postupně promoří. Je potřeba to ale brzdit, aby k tomu docházelo pomalu a pozvolna. To, že se promoří, znamená, že se většina lidí s virem osobně setká. Dá se předpokládat, že to proběhne tím způsobem, že lidé to onemocnění vůbec neprodělají a budou bezpříznakoví, nebo to prodělají, jako jakoukoliv jinou virovou nákazu. Tím, že se s tím postupně setká většina populace, vznikne nějaká taková, dá se říct, kolektivní imunita. I když my bohužel zatím pozorujeme, že ta protilátková imunita není tak šikovná a tak vybudovaná dlouhodobě jako u jiných onemocnění. Ve světě jsou bohužel známé i případy, kdy se člověk s nějakým časovým odstupem koronavirem nakazil opakovaně,“ uzavřel lékař Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň Robin Šín.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio