V Sušici budují turistickou a sportovní ubytovnu

13. srpen 2018 13:45

Bývalý bytový dům město přestavuje na sportovní a turistické ubytovací zařízení. Poptávka po tomto typu ubytování v Sušici roste, a to i díky moderním sportovištím, které tady jsou.

Původně mlýn, potom pila, později byty a do budoucna turistická ubytovna. To jsou proměny budovy u říčky Roušarky nedaleko centra Sušice. Rekonstrukce prázdného domu právě začala.

„Dům již potřeboval rekonstrukci, protože ani ty byty už nesplňovaly standardy dnešního bydlení. Ale byla poptávka po turistickém a sportovním typu ubytování. Město Sušice disponuje spoustou městských bytů, takže není potřeba předělávat prostory na další nájemní byty, ale sama poptávka si vyžádala toto bydlení,“ uvedla místostarostka Sušice Věra Marešová.

Z bývalého bytového domu bude ubytovna

Novou ubytovnu bude provozovat městská organizace Sportoviště města Sušice. Podle jejího ředitele Lukáše Hamáka je o bydlení v nové ubytovně velký zájem.

„My už máme před podpisem smluv s některými partnery. Kapacita už je téměř plná a to se ještě nedostavělo. Jezdit sem budou především dětské mládežnické oddíly od atletiky přes házenou po basketbal. Velkým lákadlem je unikátní technologie simulace říčního proudění, kterou máme ve velkém bazénu asi jako jediní ve střední Evropě. Kvůli tomu nám sem jezdí vodáci z celé republiky,“ řekl Hamák. 

Do ubytovny se vejde několik desítek sportovců

Kapacita nové ubytovny bude zhruba 40 lůžek. Chybět nebude ani další zázemí.

„V prvním patře bude jeden normální a jeden bezbariérový apartmán, dále prostory recepce a společenská místnost s malou kuchyňkou. Ve dvou dalších patrech jsou dvou a tří lůžkové pokoje, které mají samostatná sociální zařízení. Nahoře je ještě velká půda, která ale není součástí rekonstrukce, ale je to možnost dalšího rozvoje,“ upřesnila Věra Marešová.

Náklady na přestavbu turistické ubytovny včetně jejího okolí a parkovacích ploch budou téměř 30 milionů korun bez DPH. Město stavbu hradí z vlastního rozpočtu. Hotovo by mělo být do konce dubna příštího roku.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio