V Tachově místní firma podporuje znevýhodněné děti dotací školních obědů

1. červen 2023 14:40, aktualizováno

Už šest let využívají někteří rodiče v Plzeňském kraji státní dotační program Obědy do škol. I přes horší rodinný rozpočet tak jejich děti mohou chodit pravidelně do školní jídelny na obědy. A třeba v Tachově se jedna z místních firem rozhodla, že zaplatí obědy i některým dalším dětem, které by na státní podporu nedosáhly.

Někteří rodiče školáků mohou i dál počítat s tím, že na placení obědů pro své děti nebudou sami. Pokud se rodiny dostanou do hmotné nouze, mohou i po prázdninách využít program Obědy do škol. Plzeňský kraj na něj dostal od státu na příští dva roky skoro 10 a půl milionu korun. Z nich zaplatí obědy dětem v desítkách mateřských, základních i středních škol. Kromě státních dotací na obědy ale existují i jiné podpůrné programy. Třeba v Tachově hradí obědy dětem jedna z místních firem.

„V programu Obědy do škol ze státního rozpočtu nebo jiném z rozpočtu neziskových organizací jsou kritéria pro žadatele nastavena velmi vysoko. V podstatě má na tuto podporu nárok pouze člověk v hmotné nouzi,“ říká místostarostka Tachova Vendula Machová. Město proto přivítalo, když místní výrobní firma BHS přišla s nabídkou, že zaplatí obědy i za děti, jejichž rodiče by na pomoc od státu nedosáhli a sice by jim oběd koupit mohli, ale pak by jim nezbývalo třeba na žádnou zájmovou činnost.

Firma BHS podporuje už 20 dětí

„Jsme místní firma působící v Tachově téměř 30 let, tudíž chceme podporovat školy přímo zde. Zatím jsme projekt spustili na základních školách, později bychom ho chtěli rozšířit i do škol mateřských,“ uvádí jednatel společnosti BHS Václav Hrudička. Projekt běží ve všech třech základních školách ve městě a aktuálně podporuje zhruba 20 dětí.

Firma oslovila s nabídkou na úhradu obědů přímo vedení škol. Podle ředitele Základní školy Zárečná Zdeňka Hnáta aktuálně stát hradí obědy, jejichž cena se pohybuje od 35 do 39 korun, za tři žáky a firma za dalších 12. „Společnost nechává výběr konkrétních dětí na nás, přesněji na třídních učitelích, kteří své žáky a jejich rodiny znají a ví, pro koho by byla pomoc vhodná. Po vytipování vhodných adeptů následně jednáme se samotnými rodiči, zda takovou formu podpory přijmou.“

I když žáky, za které bude obědy hradit firma, vybírají přímo školy, dle místostarostky Venduly Machové se rodiče mohou obrátit i přímo na radnici, kde od letošního roku funguje kontaktní místo Tachovský záchranný kruh. To pomáhá lidem v těžkých situacích. Dále je možné požádat o úhradu obědů online přes formulář na webu města.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio