V Techmanii vzniká Vesmír

24. červenec 2012

Návrh expozice „Vesmír,“ pro nové supermoderní planetárium, které vzniká v areálu plzeňské Techmanie, dokončil v těchto dnech tým odborníků z řad fyziků, metodiků, didaktiků a průmyslových designérů. Celkem 27 interaktivních exponátů, z nichž mnohé jsou světovými unikáty, zde hravou formou přiblíží pozemská i astronomická témata.

Tým na návrhu nové expozice pracoval několik měsíců. Necelá třicítka interaktivních exponátů a čtyři doplňky expozice, z nichž j valnou většinu vymysleli se představí v nové budově plzeňského planetária napřesrok. Návštěvníci tu najdou například originální gyroskop, s jehož pomocí si bude každý moci vyzkoušet pocit ve stavu beztíže.

V novém planetáriu se lidé pomocí originálních a zábavných exponátů naučí, na jakých principech funguje sopka nebo tornádo, seznámí se se základními fakty o rychlosti světla, o černých dírách, vzniku kráterů či vývoji hvězd.

Vodíková raketa vizualizace exponátu - Techmanie

Jak uvedl kurátor vznikající expozice Tomáš Meiser, vše je rozdělené do tří částí: Svět kolem nás, Kosmonautika a Vesmír, který se dále dělí na Zemi, Měsíc, sluneční soustavu a tzv. Hluboký vesmír . Expozice bude určena zejména pro rodiny s dětmi. „V podstatě nám šlo o to, aby si naši návštěvníci mohli „sáhnout“ na vesmír,“ konstatoval Meiser. Planetárium a virtuárium bude operovat s jedním z nejmodernějších promítacích systémů na světě, který umožní unikátní 3D projekce na kulovou plochu.

Science center nyní vyhlásí výběrové řízení, z nějž vzejde konstruktérská firma, která exponáty vyrobí. Společnosti, které takovýto komplexní úkol zvládnou, prý jsou v Evropě v řádu jednotek. Kromě fyzika Tomáše Meisera, který přípravu expozice koordinoval po odborné stránce, se na jejím obsahu podílel tým didaktiků ze Západočeské univerzity v Plzni a dalších institucí, např. Jindřich Káža, Pavel Mentlík, Jitka Soukupová, Jan Krotký. Konkrétní podobu všem exponátům vtiskl průmyslový designer Štěpán Soutner, laureát ceny Talent designu 2011.

Práce na stavbě i vývoji nových expozic byly zahájeny letos v lednu a podle slov tiskového mluvčího Techmanie Tomáše Moravce , začal i závod s časem . „Kromě vlastní stavby je samozřejmě nutné do podzimu příštího roku celý prostor také naplnit interaktivními expozicemi, které nejsou nikde jinde v České republice. Jsme rádi, že návrh unikátní expozice jsme zvládli podle časového plánu“ dodal Moravec.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio