V Touškově pomáhají seniorům s registrací na očkování pečovatelky

25. leden 2021 13:50, aktualizováno

Pomoc s registrací na očkování proti koronaviru a odvozem do očkovacích center nabízejí pečovatelky z Centra pečovatelských a ošetřovatelských služeb Města Touškova na severním Plzeňsku. Většina seniorů má o očkování zájem.

Ošetřovatelky z Touškova rozváží do třiceti okolních obcí seniorům obědy, pomáhají jim uklidit a zatopit a nyní navíc při své běžné práci ještě vysvětlují seniorům význam očkování a v případě zájmu jim pomáhají s registrací i s odvozem do očkovacích center.

80 procent zaměstnanců a většina klientů má o očkování zájem

V současné chvíli probíhá registrace do systému v celé organizaci. „Práci nám to komplikuje. V tuto chvíli je to náročnější. Nicméně je to priorita a je důležité, abychom se všichni naočkovali,“ sdělila ředitelka Centra pečovatelských a ošetřovatelských služeb Města Touškov, Lenka Šeflová.

Centrum se stará o 815 klientů, z toho polovina žije v domácnostech a polovina v domovech s pečovatelskou službou. Dvaceti procentům klientů pečovatelské služby je nad osmdesát let. O očkování má zájem většina seniorů.

Změna v rezervačním systému ulehčí pečovatelkám práci

Mobilní očkovací týmy do Touškova nejezdí. Pečovatelky z Touškova musely tedy každý den kontrolovat, zda se pro seniory neuvolnily termíny na očkování. Nyní jim hodně pomůže změna v centrálním rezervačním systému, kdy je systém na volný termín upozorní sám.

Další změny by však uvítaly při samotném očkování. Východiskem by pro ně bylo, kdyby očkovali praktičtí lékaři. „Oni by byli ochotni přijít do domu s pečovatelskou službou, kde by naočkovali tady ty žijící občany a my bychom sváželi klienty z terénu,“ sdělila paní Lenka Šeflová. Velkou výhodou by také bylo, kdyby stát zpřístupnil jednofázovou vakcínu.

Senioři si od očkování slibují, že budou moci častěji vidět své blízké a těší se, až budou moci odložit roušky. Podle posledních informací z hejtmanství se zatím v Plzeňském kraji podařilo naočkovat zhruba 1200 seniorů starších 80 let.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio