V ulicích se začaly objevovat vlčí máky. Blíží se Den válečných veteránů

31. říjen 2022 13:54, aktualizováno

V listopadu si tradičně připomínáme Den válečných veteránů. Už teď lidé mohou přispět na jejich podporu, a odměnou je jim symbol válečných veteránů květ vlčího máku. Sbírka začala třeba v Klatovech.

V ulicích některých měst se pomalu objevují vlčí máky na klopách kabátů. Začínají totiž sbírky na podporu válečných veteránů a jejich symbolem je právě květ vlčího máku. Třeba v Klatovech přibylo míst, kde lidé mohou přispět.

Příspěvek do sbírky Vojenského fondu solidarity je dobrovolný. „Fond pomáhá novodobým válečným veteránům, ale připomíná i historické tradice,“ sdělil Lukáš Kopecký, předseda Společnosti pro moderní dějiny Klatovska. Vlčí mák je symbolem Dne válečných veteránů a odkazuje ke kvetoucím vlčím mákům, které pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě za první světové války.

Máky budou v Klatovech na třech místech

Místy, kde se vlčí máky v Klatovech prodávají, jsou knihovna, bistro Zrno a Café Jednorožec. Kavárna byla prvním místem v Klatovech, kde se kasička na podporu válečných veteránů nacházela. Majitelka Café Jednorožec se domnívá, že je nutné dávat těmto smysluplným akcím prostor. O sbírku je velký zájem. Lidé se dokonce po vlčích mácích ptají už dopředu. Máky budou k dispozici na těchto místech do 18. listopadu, kdy sbírka končí.

Sbírek na podporu válečných veteránů je více. Tu v Klatovech pořádá Vojenský fond solidarity, další třeba nezisková organizace Post Bellum. „Na rozdíl od Post Bellum, které získané finanční prostředky používá k natáčení vzpomínek a příběhů válečných veteránů, tak Vojenský fond solidarity peníze používá většinou na konkrétní pomoc rodinám,“ vysvětlil Lukáš Kopecký. Fond pomáhá začleňovat válečné veterány zpět do běžného života nebo nabízet pomoc rodinám, které o své příbuzné na válečné misi přišli.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio