V zámeckém parku Veltrusy najdete nejrůznější stavby. Švýcarskou hájenku i egyptský kabinet

23. květen 2020

Zámecký park Veltrusy leží v samotném srdci středních Čech a patří k nejkrásnějším krajinářským parkům u nás. Byl vybudovaný koncem 18. století v inspiraci moderními anglickými krajinářskými parky a dodnes si zachoval svůj původní charakter. Po rozsáhlé rekonstrukci získalo původní krásu celkem deset staveb, jejichž stavební styly pocházejí z celého světa. Mezi nejkrásnější patří Oranžérie a množství zahradních pavilonů.

Veltruský park je jedinečným místem k výletu a relaxaci. Stejně jako ostatní zámecké parky sloužil především k odpočinku a kratochvíli panstva. Barokní zámek Veltrusy s původním francouzským okrasným parkem nechal v roce 1723 vybudovat Václav Antonín Chotek.

V parku je celkem 16 opravených mostů přes vodní systém

Rozsáhlé změny nastaly koncem 18. století díky inspiraci moderními anglickými krajinářskými parky té doby. Vedle barokního reprezentativního sídla se tak proháněla stáda hospodářských zvířat nebo žebřiňáky se senem. Veltruský „okrasný statek“ je navíc unikátní tím, že pole a užitkové plochy jsou přímo ve středu areálu. Skloubení krásy a užitkovosti je tu vidět na každém kroku.

Zámecký park je volně přístupný po celý rok. Na jaře si tu vychutnáte snad všechny odstíny zelené barvy. Hned u zámku se nachází velký výběh koní. Ti se v hlavní sezoně využívají při vyjížďkách v zámeckém kočáru, který vozí zájemce po parku. A pokud se budete chovat tiše, možná budete mít štěstí a za ohradou rozlehlé dančí obory uvidíte také velké stádo daňků. Park je ostatně zvěře plný. Vedle daňků jsou tu k vidění i bažanti, zajíci nebo srnky.

Opravou prošlo v parku deset objektů

Asi nejkrásnější opravenou budovou je Oranžérie, která v dřívějších dobách v zimě sloužila - a po své opravě opět slouží - jako zimní zahrada pro vzácné citrusové plodiny. Koncem května se vzácné tropické rostliny vynesou ven do blízkosti zámku a oranžérie se stane místem nejrůznějších výstav. Vedle Oranžérie je i nádherně opravený původní domek zahradníka postavený v anglickém venkovském stylu.

Oranžérie slouží přes zimu jako botanická zahrada

Dále v zámeckém parku najdete stavby z celého světa. Třeba švýcarskou hájenku, holandský selský dům nebo egyptský kabinet. Své kouzlo mají i pavilony - například Pavilon Marie Terezie, který sloužil jako venkovní jízdárna, Egyptský pavilon, vedle kterého je most se sfingou, Dórský pavilon anebo pavilon se stavidlem, tzv. Laudonův. Kdo má rád lávky a mosty, přijde si na své. Celkem bylo opraveno 16 mostů, které vedou přes rozsáhlý vodní systém celého parku.

Milovníci cyklistiky se mohou do parku vydat na kole. Hlavní páteřní trasy jsou pro cyklisty otevřené a vede tudy dokonce i mezinárodní cyklistická trasa z Prahy do Drážďan. A pokud byste chtěli propojit cyklistický výlet s historií, v hlavní návštěvnické sezoně můžete využít po parku organizované projížďky na kole s průvodcem.

Spustit audio