V západních Čechách se urodilo málo jablek, byla nejhorší z celého Česka

26. září 2019 15:35

V Plzeňském kraji je letos malá úroda jablek, některé moštárny proto nezačaly vůbec fungovat.

V sadech na Plzeňsku v těchto dnech pokračuje sklizeň jablek. Tak, jako v celé zemi, i tady je letošní úroda slabší než vloni. Můžou za to hlavně jarní mrazy. Zatímco malí zahrádkáři nemají často na stromech ani jablko, v sadech je situace o trochu lepší.

„V letošním roce je úroda slabší, vloni to byl extrém, letos je to ale jinak. Samozřejmě nás postihly mrazy i sucho,“ řekla vedoucí sadů v Nebílovech Jana Zikmundová. Podle ní je úroda podprůměrná. „Sklizeno máme tak třetinu, určitě do půlky října budeme ještě sklízet, sklizeň bude ale menší. Loni jsme sklidili 600 tun, letos to odhaduji tak na 130 tun,“ dodala.

Jablek je méně, jsou ale hezká

Podle Zikmundové je sice jablek méně, ale jsou hezká, velká a vybarvená. V Nebílově se prý nejvíce povedla odrůda Melodie. Kvůli malé úrodě ale určitě nebudou sadaři zásobovat velkoobchod. „Jsou roky, kdy ta horší méně trvanlivá jablka dáváme na zpracování, něco vozíme do Německa do velkoobchodu, to letos nebude,“ vysvětlila.

Nejhůř dopadlo Domažlicko

Západní Čechy dopadly s úrodou jablek z celé republiky nejhůř. „Je to 80 až 90 procent škody. Na Přimdě Kolowratovy sady nedopadly nejhůř, je to položené výš a stromy později nakvítají,“ vysvětlil předseda unie ovocnářů Jižních a Západních Čech Petr Leber.

„Na Domažlicku je to katastrofa, nikdo nic nemá, mrazy to na jaře spálili, pak to vyklovali ptáci,“ popsal předseda zahrádkářů v Domažlicích a v Horšovském Týně Alexandr Kubáček. Kvůli malé úrodě také nefunguje 7 z 10 moštáren na Domažlicku. Neotevřely moštárny v Holýšově, v Klenčí nebo v Kolovči. První moštování má naopak za sebou moštárna v Horšovském Týně a v Domažlicích.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio