V Zátiší se začaly bourat staré dřevostavby. Za 2,5 roku tu vyroste 183 bytů

25. únor 2020 14:35

Rozpadající se dřevěné domy v plzeňské lokalitě Zátiší půjdou konečně k zemi. Plzeň odstartovala rozsáhlou revitalizaci celého území za více než 400 milionů korun.

Nejdřív je nutné odstranit ze všech domů azbest a další nebezpečné materiály. Rovněž se likvidují stromy, keře a náletové dřeviny. Nové bytovky se mají začít stavět už během března. „Samotná demontáž azbestového opláštění bude u každého z domů trvat jeden den. Ze střech musíme sundat nejdříve eternitové desky, pak plechy a dřevěné krovy. Potom se začnou strojně rozebírat budovy,“ popsal postup prací stavbyvedoucí Michal Štrunc.

Ve sklepích domů jsou stále věci – staré televize, pneumatiky a další poklady. Likvidace sklepů a betonových základů bude podle dělníků nejtěžší.

Krásné bydlení v zajetí zeleně

„Tohle je historický okamžik. Už to tady nebude nikdy vypadat jako dřív,“ řekla paní Jana, která bydlí nedaleko a místo demolice ukázala i své vnučce. „Mně se tady žije moc dobře a myslím, že do budoucna tady bude krásné bydlení s množstvím zeleně. Ani nám nevadí ta silnice na Domažlice.“

Čtěte také

Místo několika starých budov a hasičské zbrojnice zde vyroste v první etapě osm nových třípatrových bytových domů. Kolaudace je podle vedoucího odboru investic plzeňského magistrátu Pavla Grisníka naplánována na květen příštího roku. „Pak nastane akce kulový blesk. Ti co bydlí v domech druhé etapy, se přestěhují do nového a my začneme s dalším bouráním. Tam už je těch domů deset a demolice začne v červenci 2021, hotovo bude v září 2022,“ doplnil Pavel Grisník.

V celé lokalitě vznikne celkem 183 bytů a to nejen pro původní obyvatele. Kromě nich zde mohou najít bydlení senioři, mladé rodiny i hendikepovaní.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio