V Železné Rudě probíhá demolice bývalé kavárny Espresso

23. říjen 2020 07:00, aktualizováno

Vybydlená, zchátralá budova bývalé kavárny mizí z náměstí. Centrum města celkově prochází velkou rekonstrukcí. Demolici budovy roky bránily složité vlastnické vztahy, ty se však novému vedení radnice povedlo vyřešit.

Železnou Rudou vede nový opravený průtah s chodníky a osvětlením, v okolí kostela město opravilo první část budoucího náměstí s novými cestami a lavičkami. Nyní se pokračuje dalším výrazným krokem ke zvelebování náměstí, a to demolicí bývalé cukrárny Espresso.

Demolice bývalé cukrárny Espresso v Železné Rudě

Přesto, že všichni dlouhou dobu na demolici ruiny čekali, někteří přihlížející nostalgicky vzpomínali na časy, kdy do kavárny chodili a bourání v nich vzbuzovalo i trochu smutku. „Tady byly úžasné poháry, spousta lidí, tady to prostě žilo,“ vzpomínala téměř se slzou v oku přihlížející paní Pecková z Klatov.

Bývalá kavárna Espresso byla vyhlášená svými poháry. V posledních letech však byla známá spíše tím, že hyzdila centrum Železné Rudy. Místní se těší na nové náměstí, demolici považují za velkou událost a projevují nadšení. „Do cukrárny jsem chodila, úplně mám v živé paměti jejich točenou jahodovou zmrzlinu a jak to tam krásně uvnitř vonělo,“ vzpomínala paní Mirka Frenclová, která je velice ráda, že zchátralá budova zmizí z náměstí.

Demolici bránily vlastnické vztahy

Provoz cukrárny skončil na přelomu let 1993-1994 a poté budova sloužila jako vietnamská tržnice a následně téměř 15 let chátrala. Demolici však bránily velice složité majetkové vztahy. Pozemek, na kterém se budova nachází, patřil jinému majiteli než samotná stavba.

Demolice bývalé cukrárny Espresso v Železné Rudě

„Nám se podařilo na jaře loňského roku, v roce 2019, získat nejprve tu budovu do vlastnictví města Železná Ruda a cca před 3 týdny se nám podařilo získat ten předmětný pozemek,“ oznámil starosta Železné Rudy Filip Smola.

Na novém náměstí by se mělo v budoucnu zbudovat několik na sebe navazujících teras. Dominantou by měly být schody, které budou navazovat na historické schodiště, jež zde bylo v minulosti a nahoře začne vznikat větší volnočasová plocha.

Demolice by měla být hotová do neděle a náklady mají dosáhnout částky milion korun. Letos se ještě udělají základní terénní úpravy a se stavbou náměstí se bude pokračovat v příštím roce. Náměstí by mělo být hotové v roce 2022.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio