V Železné Rudě vznikne nová jednotka profesionálních hasičů

12. červenec 2017

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje chce zřídit novou stanici profesionálních hasičů. V současné době jich v regionu funguje šestnáct. Sedmnáctá by měla už brzy vzniknout v Železné Rudě.

Záchranný sbor Plzeňského kraje chce v Železné Rudě zřídit novou stanici, kde by sloužili profesionálové společně s dobrovolnou jednotkou.

„Stanice v Železné Rudě je velmi potřebná. Dlouhodobě je tam víc než 120 zásahů za rok. Prvosledově tam tedy zasahují dobrovolní hasiči, protože nejbližší stanice profesionálních hasičů je v Klatovech, což je 35 kilometrů a k zásahu přijíždějí většinou jako posilová jednotka. O zřízení stanice v Železné Rudě se mluví 30 let. Ve všech koncepcích je schválená, a tak věříme, že teď se ji snad podaří vybudovat,“ uvedl ředitel krajských profesionálních hasičů František Pavlas.

V současnosti je hotový projekt. Zbrojnice by měla vzniknout částečnou demolicí jednoho objektu a současně by došlo k přístavbě a rekonstrukci stávající požární zbrojnice. Náklady se odhadují na 46 milionů korun. Do celkové částky je zahrnutá i úprava bytů pro hasiče, takže samotné zázemí pro jejich práci by stálo asi 33 milionů korun. Vedení Železné Rudy už požádalo o evropské peníze. Získat dotaci ale není jednoduché a nese to sebou i komplikace.

Hasiči teď řeší, kde sehnat peníze

„Momentálně tam jsou problémy s hodnocením projektu z hlediska uznatelnosti výdajů. Důvodem je, že žadatelem je obec pro jednotku dobrovolných hasičů, ale v cílovém stavu tam budou sloužit nejen dobrovolní hasiči, ale i další jednotky, které budou složené jak s dobrovolných, tak profesionálních hasičů. Současný výklad říká, že v takovém případě to není uznatelné. Je to věc dalších jednání, kde sehnat prostředky. Jednáme i s Plzeňským krajem. Řešíme také krizovou variantu, že by stanice byla zřízená už letos na podzim po dobu rekonstrukce, popřípadě hned začátkem příštího roku v provizorních podmínkách v kontejnerech, dokud se nevyřeší dokončení hasičské zbrojnice,“ vysvětlil František Pavlas.

V celém Plzeňském kraji zasahuje v terénu zhruba 450 profesionálních hasičů. Dalších deset jich nově bude právě v Železné Rudě. A o zájemce není nouze. Dříve jich bylo 200 na jedno volné místo, teď jsou to desítky.

autoři: mkl , jik
Spustit audio