V Žichlicích předvedli dětem, jak funguje zemědělská firma

15. červen 2022 10:55, aktualizováno

Kde žijí krávy a odkud se bere mouka. I na takové otázky dostaly děti odpověď na Dni otevřených dveří ve společnosti Žichlická zemědělská na severním Plzeňsku.

Den otevřených dveří v Žichlické zemědělské

Jak a kde se dojí krávy, jak velké je čerstvě narozené telátko. To a mnohem víc se dozvědělo zhruba 320 dětí ze základních a mateřských škol na dni otevřených dveří ve společnosti Žichlická zemědělská na severním Plzeňsku. Akci firma pořádala poprvé s cílem předvést dětem fungování zemědělského podniku v praxi. Na deseti stanovištích je čekala zábava i poučení.

„Na tomto stanovišti si děti zkouší hasit, stříkají vodou na terč,“ popsal Michal Vodák. „Telátka se po narození dávají do boudiček nebo do teletníku, když jsou nim dva měsíce, odstaví se od mléka a dají se do kotců,“ vyprávěl dětem Jiří Výška. „Je to strašně hezký,“ uznal Maty a ptal se, proč mají telátka ty lístečky na uších. „To je něco jako občanka,“ vysvětlil Jiří Výška.

Den otevřených dveří v Žichlické zemědělské

Nejvíc se dětem líbilo tele, které spalo. Zblízka viděly hospodářská zvířata asi poprvé v životě. Zaujaly je ale také zemědělské stroje, kombajny, traktory. „To je červená straka, která se využívá na maso i na mléko,“ řekl dětem ředitel firmy Josef Švojgr. Vzal malé návštěvníky na dojírnu, aby viděly, z čeho jim maminka dělá kakao.

Den otevřených dveří v Žichlické zemědělské

„Plzeňské děti málokdy vidí zvířata naživo. Líbí se jim ale i traktory. Co tady načerpáme, pak rozvíjíme i v pracovních činnostech, ve výtvarné výchově, v češtině. Je to báječná akce,“ uznala učitelka Helena Svobodová z plzeňské 28. základní školy. Den otevřených dveří chystají ve společnosti Žichlická zemědělská zase příští rok.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio