V Žihli se točí už třetí díl bláznivé letní komedie

3. srpen 2021 09:25, aktualizováno

Už potřetí se vrhli lidé ze Žihle na severním Plzeňsku do filmování. Pod vedením režiséra Jiřího Bláhy natáčejí třetí díl komedie, která ponese název Včera, dnes a navždy. Na natáčení je vždy veselo a amatérští herci podávají autentické výkony.

Natáčení amatérského film Včera, dnes a navždy

Před 13 lety vznikl v Žihli první díl amatérské trilogie, který se nazývá Včera, dnes a zítra. V roce 2012 měl premiéru druhý díl – Včera dnes a pozítří. Nyní se v obci natáčí znovu. Závěrečný díl trilogie se bude jmenovat Včera, dnes a navždy.

Obraz dlouhý minutu a půl, který bude rozuzlením filmu, zkoušel a pak natáčel autor scénáře, režisér a také kameraman Jiří Bláha zhruba hodinu a půl. Práce s ryzími amatéry má svá specifika, ale také kouzlo. „Jsem rád, že to točím s neherci. Možná právě proto, že to nejsou herci, podávají tak autentické, přirozené výkony,“ řekl.

Herci si natáčení užívají

Natáčení je pro štáb jedna velká zábava. „Děláme to proto, abychom se pobavili. Pokud se to bude ale líbit našim divákům, tak o to budeme mít větší radost,“ potvrdila své nadšení z natáčení Milada Sandnerová, která ztvárňuje filmovou Aničku Komorousovou.

Pro některé herce jsou překážkou v natáčení bolavá kolena, jiní zápasí s textem. Autor filmu Jiří Bláha se však snažil hercům text co nejvíce přiblížit a některé repliky, které ve filmu zazní, herci sami ve své domácnosti používají.

Třetí díl žihelské filmové trilogie Včera, dnes a navždy se začal natáčet v polovině června. Novou tváří bude například učitelka Klára, která je shodou okolností i svou profesí učitelka. Poslední záběry chce režisér natočit do konce září. S premiérou definitivně posledního dílu trilogie počítá příští rok na jaře.

Natáčení amatérského film Včera, dnes a navždy
autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio