V zimě jezte alespoň jedno teplé jídlo denně a pijte hlavně teplé nápoje

2. prosinec 2020

Konzumací teplých pokrmů a nápojů ve studených zimních měsících nejen doplňujeme energii, ale i pomáháme organismu vyrovnat se s nachlazením a různými infekcemi.

Myslím si, že v zimě každý z nás intuitivně vyhledává to, co ho zahřeje. Pokud se vrátíme z venku, je skvělé dát si doma například teplý zázvorový čaj. Vedle toho, že zázvor zahřívá, má i velmi příznivé zdravotní účinky. Nevyhýbal bych se ani citrusům, které platí spíš za osvěžující přísadu do ochlazujících letních nápojů. Čajem s citrónem tělu dodáme teplo a zároveň i vitamín C,“ říká MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení Klatovské nemocnice.

Jídelníček našich předků byl v zimě skromnější, můžeme se u nich inspirovat

V dřívějších dobách bývala strava během zimy chudší, lidé žili z nashromážděných zásob, měli obilniny, luštěniny, kořenovou zeleninu, brambory, kysané zelí. V současnosti si můžeme koupit stejné potraviny jako v jiných ročních obdobích.

„Určitě je příjemné, že máme celý rok bez problémů k dispozici třeba ty citrusové plody, banány, letní ovoce. Z ekologického hlediska ale tento luxus zanechává poměrně velkou uhlíkovou stopu. O nic se nepřipravíme, když se budeme víc stravovat jako naši předkové a jídelníček v tomto smyslu trochu upravíme. Letní počasí nás vybízí k tomu konzumovat lehká jídla s čerstvou zeleninou a ovocem, zimní dovoluje dopřát si vydatnější pokrmy,“ uzavírá lékař.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio