V ZOO se narodili zebří kluk a holka

12. prosinec 2008
Tento pořad

Nové přírůstky mají v plzeňské zoologické zahradě. Ačkoliv u mnoha zvířat jsme zvyklí, že přivádějí na svět svá mláďata na jaře, popřípadě ještě na podzim, u jiných je tomu podobně jako u lidí - rodí se celoročně. Dvě zebry po dvanácti měsících březosti vrhly na svět roztomilá stvoření skoro ve stejný čas. Na podrobnosti se Martina Klímová vyptávala tiskového mluvčího zoo Martina Vobruby.

Chovný hřebec zebry Chapmannovy Hop, který se v roce 2007 po několikaměsíčním celibátu dočkal nových manželek, je opět otcem. Hop měl s dřívějšími plzeňskými klisnami: Ladou, Lenkou a Lídou 25 potomků, což je téměř 50% všech zeber Chapmannových, narozených v Plzni. Do dokončení nového pavilonu afrických kopytníků (září 2007) nebylo možné stádo obnovit. Pak ale hned přijely Miou-miou a Keňa - obě odchované v Liberci, které se nyní staly matkami. Dvě mláďata jsou již 54. a 55. zebrou Chapmanovou, narozenou v Plzni, samička přišla na svět 26.11. a sameček 29.11. 2008.

Zoo Plzeň chovala i další poddruh zebry stepní, zebru Böhmovu, kterou rovněž pravidelně množila. Zebry zde nechybí nepřetržitě od roku 1974.

Dvě zebry

Zebra Chapmanova obývá v Africe stepi jižně od řeky Zambezi. Mezi pravidelným černým pruhováním má tmavohnědé mezipruhy čímž se liší od dalších poddruhů. V žádném stádě nenajdete dvě úplně stejně pruhovaná zvířata, každá zebra má pruhy jinak široké a výrazné i jinak husté. Předpokládá se, že pruhování slouží k vzájemnému rozeznávání jednotlivců, že pomáhá v regulaci teploty těla a že střídání kontrastních barev rozostřuje obrys těla a tím mate predátory. Právě pruhování slouží jako velmi dobrý rozlišovací znak a každý ošetřovatel svá zvířata rozeznává s neomylnou jistotou. Mláďata se rodí po 12 - 13 měsících a velmi brzy po narození musí být schopna následovat matku.

autor: mkl
Spustit audio