V ZUŠ v Klatovech se výuka přesunula do online prostředí. Dlouhodobě to nepůjde

10. listopad 2020 07:00, aktualizováno

Na Základní umělecké škole v Klatovech se hodiny hudby, malování nebo tance přesunuly do on-line prostředí. Pro učitele i žáky je takovýto typ výuky o něco náročnější, ale krátkodobě se podle nich dá zvládnout. Osobní kontakt při výuce hry na hudební nástroj ale prý citelně chybí.

Místo hraní přímo před pedagogem v učebně, přenos přes mobilní telefon, místo hodiny zpěvu s paní učitelkou, zvukové nahrávky. I tak vypadá v době koronaviru výuka na základních uměleckých školách. „Složité je to v tom, že jim na ty ruce nemůžeme sáhnout,“ poznamenala paní učitelka Marie Tumpachová Wellnerová, která v této době vyučuje hru na housle a violu přes online hovor. Nevýhodou pro výuku na hudební nástroj je, že učitel nemůže hrát s žákem, aby student viděl, jak se správně hudební nástroj ovládá.

Zpěv se na ZUŠ v Klatovech učí jiným způsobem. Paní učitelka nahraje melodickou rytmickou složku a k té připojí i technické poznámky, co se týče textu a nádechů a soubor pošle žákům přes mobilní aplikace. „Doma žáci vytvoří zpětnou nahrávku a já jim k tomu zpět zašlu čeho by se měli vyvarovat, jak by to měli opravit a skladbu posouváme takovýmto tempem dál,“ vysvětlila učitelka zpěvu Eva Bartošová.

Online výuka není dlouhodobě udržitelná

Pro umělecké školy není tento stav vůbec ideální. Děti do ZUŠky baví docházet a online výuka není dlouhodobě udržitelná. „Nařízení vlády jsou chaotická a učitelé těžko mohou udělat nějaký dlouhodobý plán,“ dodal ředitel školy Jaroslav Pleticha. U uměleckých oborů je velice důležitý osobní kontakt. „V okamžiku, kdy má žák např. poprvé v ruce flétnu a učitel mu potřebuje nástroj patřičně nastavit, tak aby hrál správně, potřeboval by mít žáka ideálně před sebou,“ uzavřel Jaroslav Pleticha.

Základní umělecká škola má zhruba 1200 žáků. V online režimu fungují kromě hudebního i výtvarný, literárně-dramatický a taneční obor.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio