Václav Knop zpátky na Hlavák, psali „šotouši“

4. září 2019

Václav Knop je herec a dabér, jehož hlas se stal legendárním i na vlakových nádražích. Hlášení o odjezdech a příjezdech vlaků namlouvá už dvacet pět let. Jeho životní televizní rolí byl tělocvikář v seriálu Hospoda. Známý je i jako dabér, svůj hlas propůjčil například Franku Burnsovi z legendárního seriálu M*A*S*H. Xaverovi také přiblížil, jak se stal režisérem muzikálu Noc na Karlštejně.

K hlášením na nádražích, která namlouvá už dvacet pět let, se Václav Knop dostal vlastně náhodou. Kdysi dávno ho oslovili přátelé, zda by pár hlášení namluvil a potom už to prý šlo samo. „Vtipnou historku mi vyprávěl kamarád z rodného Turnova, který dělá přednostu stanice. Po jednom mém takovém hlášení mu zaklepal na okno pán, který v rukou držel dva chlebíčky a podával mu je se slovy: ‚Dejte je tomu pánovi, co hlásí, dnes mu bylo poprvé rozumět‘,“ vzpomíná s úsměvem herec a pokračuje: „Kšeft to není, protože na tom se zbohatnout nedá. A já jsem se k tomu dostal tak trochu jako slepý k houslím. Ale je pravda, že když moje hlášení na pražském Hlavním nádraží přestali vysílat, začali někteří „šotouši“ psát: ‚Václav Knop zpátky na Hlavák‘.“

Nádražní hlášení Václava Knopa lze najít na YouTube. Jak ta pravá o odjezdech vlaků a příjezdech vlaků, tak i několik vtipných fiktivních. Asi nejznámější z nich je:

„Vážení cestující, vlak je vyprodán, zbylí cestující vyčkají další vlakový spoj, nebo se vydají pěšky ve směru jízdy vlaku. Děkujeme za pochopení“.

Píšťalku v seriálu Hospoda si vymyslel sám

Životní rolí se pro Václava Knopa stala role tělocvikáře Jonáše v seriálu Hospoda. Seriál režíroval Jaroslav Dudek, který stejně jako on pochází z Turnova a do seriálu ho přizval na poslední chvíli. Ke své roli si Knop vymyslel píšťalku, s kterou všechno řídil. Předlohou této postavy mu byla tělocvikářka z dětství. Václava Knopa jenom mrzí, že se úspěšný seriál nedočkal pokračování.

Otec Arnošt z Pardubic i režisér muzikálu Noc na Karlštejně

Václav Knop režíruje muzikál Noc na Karlštejně, který se hraje přímo v kulisách hradu. Zároveň v něm má jednu z hlavních rolí – Arnošta z Pardubic, arcibiskupa pražského. „Od producenta jsem dostal nabídku, abych režíroval a zároveň hrál v muzikálu Noc na Karlštejně, který se hraje přímo na hradě. Byla to pro mě výzva, která se neodmítá. Přijel jsem tam, rozhlédl jsem se a věděl, kde se co bude odehrávat: nádvoří, purkrabství a hodinová věž, tedy spousta prostoru pro příchody a odchody herců. Volat se dá i z cimbuří a působivá je velká brána, kudy vjíždí Karel IV. na koni,“ přibližuje Knop.

Václav Knop bydlí v Praze v bytě s výhledem na Hradčany, Kampu a Karlův most. Původně získal kdysi dávno ve stejném domě domovnický byt a přes deset let zde také domovníka dělal. Kvůli tomu si z něj často utahoval František Filipovský. A pokud vás zajímá, co Václavu Knopovi říkal, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.