Valeč má svou historicky první turistickou trasu, zasloužil se o ni Klub českých turistů

19. září 2022

Valeč na Karlovarsku je barokní město obklopené sady, lesy a rozlehlými poli. Turisté sem zatím jezdí především na prohlídku zámku a přilehlých zahrad. V jejich blízkosti teď ale začíná sloužit nová turistická trasa.

Do Valče na Karlovarsku vede historicky první turistická trasa. Pro místní obyvatele i návštěvníky jde o výjimečný okamžik. Valeč totiž leží na úpatí Doupovských hor, v místech kam v minulosti turisté jezdili pouze výjimečně.

„Doupovské hory pamatuji jako velký vojenský prostor, protože jsem byl na vojně v Mariánských Lázních. Je prima, že se to předává jako Brdy do civilního sektoru,“ řekl pan Jaromír. Sám pochází z Brna a patří mezi někdejší vojáky základní služby, pro které byli Doupovské hory nevlídným armádním cvičištěm. Jeho okraje už ale 6 let patří pod civilní správu. Pomalu ale jistě tady přibývá návštěvníků a turistů.

Místo vojenského značení se na úpatí Doupovska objevují spíše nové turistické značky. Tu nejnovější, která vede do Valče teď vyznačili členové Klubu českých turistů za pomoci obce a Karlovarského kraje. Trasa je dlouhá 7,5 kilometrů. Vede starými ovocnými sady, křižuje staré cesty a turisty zavede na známou vyhlídku Orlík.

„Nápad na vznik té trasy je starý už pár let, ale práce jsme začali intenzivně až letos. Nejprve se musela trasa najít, vymyslet a podle katastru hledat jednotlivé vlastníky. Někteří byli velice milí, ochotní a vstřícní, někteří pro ten turismus nadšení tolik nejsou, takže práce to byla složitá,“ dodala za klub paní Markéta.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio