Válka na Ukrajině mu znemožnila hrát na saxofon v rodné zemi, naději na splnění snu přinesla umělecká škola v Nýřanech

24. únor 2023 15:20, aktualizováno

Nazar Stefaniuk z Ukrajiny chce být profesionálním saxofonistou. O možnost cvičit doma ale kvůli válce, která vypukla přesně před rokem, přišel. Společně s rodiči uprchl do Česka. Tady našel nejen nový domov, ale také učitele na saxofon.

Třináctiletý Nazar začínal na Ukrajině v tamní umělecké škole s hrou na flétnu, pak ji vyměnil za saxofon, který byl jeho parťákem čtyři roky. Válka mezi Ukrajinou a Ruskem mu bohužel další studium doma znemožnila, spolu s rodiči totiž odjel do České republiky. Svého ukrajinského učitele teď vidí jen prostřednictvím internetu, klasické hodiny ale může navštěvovat v Nýřanech na severním Plzeňsku.

Nazar Stefaniuk s učitelem Lukášem Vrbou

Nazar dle svých slov trénuje každý den alespoň hodinu a jeho píli potvrzuje i učitel Lukáš Vrba. „Od září, kdy Nazar začal chodit, jsme udělali velký kus práce. Je to šikovný a poctivý kluk. Navíc je posilou i v naší kapele.“ V hodinách spolu komunikují především česky a Nazar i díky tomu dělá pokroky nejen ve hře na saxofon, ale také v jazyce.

Nazar je v Nýřanech moc spokojený, do budoucna má ale jasno – chce být profesionálním hráčem a stanout na evropských pódiích. „Mně se líbí, když je někdo do hudby takhle zapálený a má už v poměrně nízkém věku jasnou představu o tom, čeho chce dosáhnout. Díky tomu můžeme zaměřit výuku třeba na konkrétní repertoár,“ uzavírá Lukáš Vrba.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio